Коледно чудо! Гаранционният фонд изплаща заплатите на „изгорелите” от „Балканстрой Разлог”АД работници

28 Декември 2018 | 17:44
4 коментара
Бизнес

„Изгорелите” с неизплатени заплати работници на фалиралата разложка фирма „Балканстрой  Разлог“ АД, която само преди няколко месеца бе обявена в несъстоятелност, ще си получат дължимите суми от Гаранционния фонд на Националния осигурителен институт.

В началото на декември в Търговския регистър е публикувано решение на Окръжен съд – Благоевград, според което фирмата е обявена в несъстоятелност. От датата на вписване, която е 5 декември, започва да тече и тримесечният срок, в който работниците могат да получат дължимите заплати. Това става чрез попълване на бланкова декларация. Тя може да бъде подадена във всяко териториално звено към НОИ. В списъка с чакащи са над 100 човека, които не са получили заплатите си.

През последните години срещу „Балканстрой” са завеждани десетки дела от служители заради неизплатени заплати, не са малки и исканията до съда за обявяването на дружеството в несъстоятелност. Искането на трудовата инспекция е именно заради забава на плащанията на повече от 1/3 от работниците за повече от два месеца.

Събраните по делото доказателства сочат, че само за първите два месеца от тази година „Балканстрой Разлог” не е изплатил дължимото на голяма част от служителите си. През месец януари от общо 95 наети лица 31 са останали без заплати, или 33% от общия брой. През месец февруари ощетените работници са 39, или 41%.

Експертните констатации сочат, че дружеството не само е с огромни задължения към кредитори по търговски сделки и публични задължения към държавата, които надвишават собствения му капитал, но не може и да ги изплати, тъй като не разполага с необходимите парични средства.

Според решението за началната дата по несъстоятелност е обявена 16.08.2018 година. Реално с обявяване на неплатежоспособността на дружеството е постановено и прекратяване на дейността му. Наложен е общ запор и общи възбрани на цялото имущество на „Балканстрой Разлог”.

Любопитен е фактът, че в Търговския регистър са публикувани указания на Агенцията по вписванията за допускане на вписване по партидата на „Балканстрой” на чуждестранно юридическо лице, а именно „Нортленд Индустриъл Груп Лтд.“. Заявление за това е депозирано от Христофор Недялков, който е едноличен собственик на капитала на регистрираното на Вирджинските острови дружество. Последното указание е публикувано само преди четири дни, на 18 декември, с което се иска от заявителя  да представи актуално извлечение  от регистъра за “Нортленд Индустриъл Груп” Лтд., за да удостовери съществуването на  юридическото лице към настоящия момент.  Вероятно дружеството е придобило акциите на фалиралата разложка фирма, тъй като в указание от началото на месеца се сочи, че е необходимо да се представи констативен протокол от органа на управление, установяващ факта на придобиване, съответно прехвърляне на акции на приносител.

Разложкият гигант от близкото минало „Балканстрой” и други фирми от плеядата на Каназирев и Калоянов вече изгубиха голяма част от имуществото си именно заради дългове.  Изграденият от тях хотел „Катарино”, който бе перлата в Разложката котловина, бе продаден от една от банките кредитори, на тезгяха са апетитен имот в района на голфа и хотел „Разлог” в града./Струма/

Добавени коментари

До Тодор Живов публикува:
29 Декември 2018 | 23:44
За жалост "награденият" е по-малко печелившият, но какво да се прави, сбъркан свят!
Тодор Живков публикува:
29 Декември 2018 | 20:09
А другият собственик дето не е сниман вече е награден не от мен а от ГОСПОД!!!!!!
Тодор Живков публикува:
29 Декември 2018 | 20:06
Тоя на снимката е добър КОМУНИС с радост БИХ НАХРАНИЛ СВИНЕТЕ В БЕЛЕНЕ С НЕГО ЗА НАГРАДА!!!!!
Баба Меца публикува:
29 Декември 2018 | 08:30
Не е само" Балканстрой", има много като тази фирма да са длъжници на работниците си!Кой да ги защити?Държава ли, профсъюзи ли?Боже помогни!

Добавете Вашия коментар

TOP