Босът на Bentley описва новият Continental GT като „върхът” в инженерните и дизайн постижения на британските производители, но ми се струва, че има поне един друг британски производител, който има много повече аргументи за подобно твърдение. Нещо повече, Дюркхайм продължава със словата: „ние сме световният лидер в света на луксозната автомобилна мобилност и нашите продукти и услуги дефинират новия лукс в автомобилния свят.” Повече от силно твърдение, но не може да не се съгласите, че новият Continental изглежда впечатляващо.

Впечатляващи са и техническите му параметри. Той продължава да се задвижва от 6,0-литров W12 двигател с две турбини, който генерира 626 к.с. и 897 Нм въртящ момент. Те се предават към четирите колела посредством 8-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. Отметката 100 км/ч се достига за 3,7 секунди, а максималната скорост е 333 км/ч.

Интересното е, че Conti GT използва новата 48-волтова мека хибридна система, вградена първа в Audi A8. Целта й е намаляване на разхода на гориво чрез използване на Старт-Стоп система, движение по инерция с изключване на връзката между двигателя и трансмисията, както и деактивиране на цилиндри. Инженерите са свалили емисиите СО2 до 278 г/км (около 3 пъти колкото доста градски автомобили), което е понижаване с 16%.

За новия си модел Bentley е разработил нова активна система за задвижване на четирите колела, сменяйки традиционното разпределение на въртящия момент в съотношение 60/40 към задните/предните колела. Тя постоянно отчита пътните условия, за да изпраща мощност към нуждаещото се колело. Ново е и въздушното окачване с електронно регулиращи се като твърдост амортисьори.

В интериора е смесена най-модерната технология с традиционния за производителя детайли и материали, които клиентът изисква. Например, част от дървения фурнир върху арматурното табло се завърта ала Bentley-то на Джеймс Бонд в Goldfinger, за да разкрие 12,3-инчов сензорен екран. От другата страна има 3 аналогови прибора, които показват информация за автомобила.

Впечатляващ е и списъкът с възможности за индивидуализация на автомобила. Реално възможните конфигурации за безброй, а тук не говорим за специалните поръчкови желания на най-запалените (и платежоспособни) почитатели на марката. Стандартната гама предлага 17 екстериорни цвята, а в разширения списък попадат 70 цветови нюанса. На разположение са 15 различни килима, 8 различни дървени фурнира ръчна изработка (и допълнителни 4 двуцветни комбинации), 15 възможности за тапициране и още безброй други екстри.