Сумата на установения при ревизии и дължим данък върху добавената стойност за периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2017 г. възлиза на 16,32 млрд. лв. От тях за 5,79 млрд. лв. има влезли в сила ревизионни актове. Но 5,39 млрд. лв. са категоризирани като „трудно събираеми или несъбираеми вземания”, тъй като длъжниците не притежават активи или имущество, към което да се насочи принудително изпълнение.

Това стана ясно от справка на НАП, поискана от гражданското сдружение „БОЕЦ” по Закона за достъп до обществена информация.

Огромната стойност на несъбрания ДДС доведе до вълна от възмущение, като предизвика дори реакция от шоумена Слави Трифонов.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова признава, че голяма част от установените дължими суми са резултат от възлагане на външни ревизии. А в момента се работи по събиране на едва 399 млн. лв.

Всъщност общата сума на несъбраните данъци в България за периода е близо 25 млрд. лв. При ДДС проблемът обаче е по-сложен, тъй като при него фирмите ползват данъчен кредит, за да се избегне двойно данъчно облагане в търговията с продукти и услуги на територията на Българи и ЕС.

На теория щетите от укриване на ДДС за бюджета би трябвало да са минимални, тъй като следващият търговец по веригата ще плати дължимата сума. Не така стоят нещата обаче, ако данъкът е целенасочено източен от държавата чрез използване на данъчен кредит за фиктивни транзакции. При това НАП няма как да събере задълженията, когато фирмата е прехвърлена на малоимотно лице. В такива случаи завеждането на дело е изцяло за сметка на българските данъкоплатци.

„На пръв поглед сумата от близо 5,8 млрд. лв. е огромна, тъй като се касае за бюджета за образование например за 4 години напред”, коментира пред NOVA председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, депутат от БСП. „Министър Горанов съобщи в парламента преди два месеца, че само от горивата годишно 1 милиард лв. не се събират”.

Кънев посочи, че тежестта на ДДС измамите често пада върху малките фирми, които са коректни платци, „а големите играчи излизат сухи”.

„16 милиарда и 200 милиона лева! Това са повече от 4 КТБ-та! И в тази сума, забележете, влиза само декларираното и впоследствие неплатено ДДС, не влиза източеното и укритото ДДС!”, коментира възмутено във „Фейсбук” пък Слави Трифонов.

Наистина проблемът е огромен, но не чак толкова, колкото изглежда. България съвсем не е първа в ЕС по неплатен ДДС.

Данните от последния доклад на Европейската комисия за проблема сочат, че в нашата страна делът на неплащания ДДС е около 20% годишно. За 2015 г. сумата e 2 милиарда лв. Но през предходната 2014 г., която беше белязана от фалита на КТБ и оставката на кабинета на Пламен Орешарски, делът на несъбрания ДДС достигна рекордните 24% или 2,3 млрд. лв., и то при спад с 3% на декларираните задължения.

И все пак България не е първа по този показател в ЕС, нито пък последна. Например несъбрания ДДС в съседна Румъния за 2014 г. е 43% от общия дължим или 8,6 млрд. евро (16,8 млрд. лв.). От друга страна в Швеция несъбраният ДДС е само 0,28% или 110 млн. евро (215 млн. лв.)