Кой опря пистолета в главата на Меси?

27 Март 2018 | 11:59
0 коментара
Спорт

„В главата на Меси е опрян пистолет, който се нарича световно първенство. Ако не спечелим Мондиала през лятото, спусъкът ще бъде  дръпнат и това ще го убие. В резултат на всичко това той не може да се наслади на таланта си. Цялата тази негативност около него, свързана с кариерата му в националния отбор, го унищожава”.

Метафората е на селекционера на Аржентина Хорхе Сампаоли, който казва самата истина. Очакванията към Меси са огромни. 40-милионната му родина иска световната титла. Иска най-после той да спечели нещо голямо и с „гаучосите”.

Въпросът е обаче кой е опрял пистолета в слепоочието на Лео. Народът или самият той...

Лео Меси се провали на Мондиала през 2010 година в ЮАР. След четири лета Аржентина достигна до финала на световното в Бразилия, където отстъпи на Германия. И в спора за титлата, и на полуфинала с Холандия, спечелен с дузпи, най-добрият футболист в света беше статист на терена. Пълен и то!

Меси не само не вкара гол, не само не поведе тима към триумфа, но и не се опита да го направи. Всъщност, опита се, но някак вяло, анемично. Лидерските му качества, огромната му харизма и уникалният му потенциал като че ли бяха останали в хотела.

Лео Меси се издъни и на два поредни финала за Копа Америка. Все срещу Чили. След толкова негативизъм той на два пъти се отказваше и се завръщаше в националния тим. Аржентинците му прощаваха, защото го обичат и сега ще тръпнат отново в очакване.

Не обаче те, а самият Меси сам си постави пистолета на главата, защото напрежението и цялата истерия (дали най-после ще направи нещо забележително за родината си) нямаше да е има, ако беше вече успял. Поне веднъж.

Нямаше да я има, ако не играеше добре за Барселона. А в Барса точно в момента Лео е в познатата си стихия. Гази наред, чупи рекорди след рекорди. И така – волно или неволно, пистолетът, с който трябва да стреля на световното с екипа на Аржентина, е насочен към самия него. Насочи го самият той, а не милионите фенове в Южна Америка, които го боготворят.

"БЛИЦ СПОРТ"

Добавете Вашия коментар

TOP