Кой краде машините за криптовалути в Пиринско? Защо МВР се страхува да разкрие кражбата на 30-те биткойн машини?

13 Май 2018 | 12:12
2 коментара
Криминално

Кой краде машините за криптовалути в Благоевградско? Защо МВР се страхува да разкрие кражбата на 30-те машини?

Под сурдинка в Областния център се коментира, че старши комисар Николай Хаджиев се страхува за поста си, ако не бъдат разкрити кражбите на устройствата. Но, както казва леля Веска чистачката, "началникът е Кьосев, а не Хаджиев".

От началото на годината на територията на ОД на МВР-Благоевград са откраднати общо 30 машини, известни като bitcoin miner и служат за добиване на свободни биткойни от интернет пространството.

Голямата загадка е, че всички откраднати машини са закупени от ферма в гр. Гоце Делчев, която се намира в помещения на мастит бизнесмен, който гравитира около силните на деня. По интересното е че, това са машини, които "копаят" само биткойни и след рестартиране изчезва всякакво проследяване за разлика от др. машини, които са с дискети и подлежът на непрекъснато проследяване, коментират запознати.

Припомняме, че на 10 февруари 2018 г., за времето от 17.00 часа до 19.00 часа, от помещение на пети етаж в административна сграда на ЗИУ находеща се на бул. „Васил Левски“ в гр. Благоевград бяха отнети 21 машини „Антмайнер С 9“, собственост на три физически лица. За целите на обира била изтръгната метална планка на врата. Стойността на всяка една от тях като нова е около 8 000 евро. Помещението, в което били разположени машините, не било оборудвано с климатична инсталация или климатик, като вследствие на работата им се стигало до сериозно загряване. Поради необходимостта от допълнително охлаждане помещението било с отворена врата, но охраняван със СОТ.

Въпреки че в помещението бе монтирана камера, СОТ сигнализация и жива охрана на входа на сградата, машините бяха изнесени и за криминалистите до ден днешен незнайно как.

Според действията на ченгетата става ясно, че има бламиране по разкриване на кражбата. Търсят пернишка следа, където може д се намери кола, но не и криптомашините.

Кой началник въвежда в заблуждение подчинените си, ще излезе на яве много скоро време!

Следата е Гоце Делчев... Машините са закупени от града. Машините са поддържани от човек от Гоце Делчев. Служителят на СОТ, който охраняваше сградата, от където изчезват 21 машини е също от Гоце Делчев.

Другите 9 машини са откраднати от гр. Гоце Делчев. Четири от машините са задигнати от офис находещ се в град Гоце Делчев, собственост на Илко Ламбрев от Мосомище. ​Само преди два месеца бяха задигнати други 5 машини за времето от 17:00 часа на 10 март до 02:00 часа на следващия ден от къща в Гоце Делчев.

Напомняме, че само преди два месеца в ДФЗ бе пусната инвестиционна подкрепа в не земеделски дейности по мярка 6.4, Европейско финансиране до 300 хиляди лева за изграждане на ферми "копаещи" криптовалути, но в последствие бе отменена.

Може би това е една от причината за кражбите на машините или създаване на ферми с цел „изпиране на пари“, придобити от схеми в европроекти и престъпна дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути. 

Както съобщихме вчера Мащабна международна полицейска операция „ARTERO“ се проведе на 8 май след координирани и планирани съвместни действия между служители на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол.

Акцията, под ръководството на Специализираната прокуратура, е била насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари, съобщиха от МВР. В хода на разследването било установено, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани. Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС.

В хода на съвместните действия станало ясно, че участниците в групата изградили и иновативен механизъм за „изпиране“ на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути.

При проведените полицейски действия на територията на България и Кралство Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството.

Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество. На територията на България и Кралство Испания са задържани 16 души, съпричастни към престъпната дейност.

Работа по случая продължава.

Добавени коментари

Специален поздрав за Чичо Кър публикува:
13 Май 2018 | 13:42
С песентта "Курви сбогом" в изпълнение на скандално известната счетоводителка в полицията Слава Димитрова /Слава Общата/
ченге публикува:
13 Май 2018 | 13:01
Кой назначи Кариериста за комисар - не става! Кой назначи Карадървова за комисар - не става! Кой назначи ДАП за комисар - не става! Кон назначи селянчето за криминалист номер 1 - не става! Кой прееба Велев и го заточи в първо? Кой кадрува безпардонно в дирекцията? Отговорете си на тези въпроси и ще ви стане ясно, защо резултати нема,нема и да има!

Добавете Вашия коментар

TOP