Кой кой е в партията на Цветан Цветанов?

20 Септември 2020 | 13:30
0 коментара
Политика

Лидерът на новата партия "Републиканци за България%, която официално ще се роди след седмица, Цветан Цветанов представи днес лицата на новата си формация. Те влизат в Инициативния комитет за учредяването, което ще бъде на 27 септември от 13 часа в Интер Експо Център в София.

Бивши депутати и кметове от ГЕРБ, лекари, спортисти, журналисти и емигранти в САЩ са сред лицата на новата партия на Цветан Цветанов. Днес в откритата зала до НДК бяха положени първите основи на партията.

Бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова и напусналият преди седмици структурите на ГЕРБ в Шумен Гюнай Исмаил ще бъдат сред учредителите.

Бизнесмените в САЩ и бивши собственици на телевизия BiT братята Вълневи бяха сред 89-те членове на инициативния комитет. Иван Тодоров, който над 30 г. живее в Щатите и е предоставил фамилната си къща в центъра на Пловдив за офис на партията, е друг от членовете на комитета. Представителят на българската общност в Мелбърн Благой Благоев, който от 30 г. живее в Австралия, е лице на партията. Сред учредителите има и оперен певец в Кьолнската опера - Георги Чандъров.

Русенският стоматолог д-р Пенко Сотиров, д-р Румен Динев, участвал в учредяването на ДСБ, македонецът д-р Шарев са сред лекарите в Инициативния комитет.

Сред основателите на партията е и криминалният психолог Тодор Тодоров и енергийният експерт Христо Казанджиев, както и анализаторът и специалист по национална сигурност проф. Румен Кънчев. Те са част от Евроатлантическия център за сигурност, който Цветанов създаде миналата година, след като напусна всички постове в ГЕРБ. Както се очакваше мозъчният тръст е гръбнакът на новата партия на Цветанов.

Спортистките Светла Златева и Николина Щерева и волейболистът Боян Иванов и бившият състезател по вдигане на тежести Благой Благоев са сред спортистите в бъдещата партия.

Георги Стефанов, бивш издател на вестник "Седем" и журналистът от БНТ Горан Благоев са в инициативния комитет, а освен да ги представи на сцената Цветанов им благодари поименно за включването в политическия му проект.

"Днес повече от всякога страната ни се нуждае да защитим евроатлантическия път, което е най-доброто за страната. Няма как да учредим такъв проект с хора, които не са успели в професията си. Няма учредителен комитет, който да е представен толкова отворено и открито за медиите. Отборът не е само на един човек, отборът това сме всички ние", каза Цветанов от сцената.

Бившата дясна ръка на Бойко Борисов очаква още членове на ГЕРБ от всички области да се присъединят към партията му. Някогашният вътрешен министър изрази подкрепа към протестиращите и разкритикува полицейското насилие.

Образование, съдебна система, среден и малък бизнес и култура, това ще са основните направление, по които "Републиканци за България" ще работи.

Събранието на инициативния комитет премина за час, като Горан Благоев представи учредителната декларация: "България се управлява без ясна визия за развитие. Имитацията на реформи е най-големият грях на управляващите кабинети през последните десетилетия. Хората биха приели за политици единствено хора, които морал. Хората не приемат да ги управлява някой, който използва обществените блага за свои нужди и цели." Водещият на "Вяра и общество" каза още, че цел на партията ще бъде също да се даде път на нови лица в политиката, да се работи за справяне с демографската криза и да гарантират достойни старини за пенсионерите в България.

Партията си отвори и банкова сметка в ДСК, в която да се получават дарения. Реши се също учредителното събрание да бъде на 27 септември от 13 часа в Интер Експо Център.

"Включвам се в партията, защото смятам, че ще бъде нещо ново с нова енергия. Основната причина да напусна ГЕРБ бе, че не намирах ефективност в моята работа", каза след събранието бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова, която напусна парламента в средата на юли. Настоящото НС е изчерпало доверието към себе си и са нужни предсрочни избори, каза още Грозданова.

Добавете Вашия коментар

TOP