Вече са ясни тримата номинирани в конкурса "Мъж на годината` 2015", които събраха най-голям вот от членовете на Академията "Мъж на годината", съставена от журналисти на Дарик радио.

Конкурсът "Мъж на годината" се организира за осма поредна година.

Номинираните са:

Владимир Николов - капитан на Националния отбор по волейбол

Владимир Николов
Владимир Николов Източник: Lap.bg, Илиан Телкеджиев

Ивайло Пенчев - един от най-успешните предприемачи в България и изпълнителен директор на Walltopia;

Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев Източник: ЕПА/БГНЕС

Камен Донев - български актьор, режисьор, драматург и хореограф.

Днес официално стартира публичното гласуване за тримата номинирани.

Всеки, който желае, може да даде гласа си за своя фаворит за титлата "Мъж на годината`2015".

Камен Донев
Камен Донев Източник: Боби Тошев / БГНЕС

Гласуването стартира на официалния сайт на конкурса Manoftheyear.bg и ще продължи до 14 януари 2016 г. включително.

17-членната Академия "Мъж на годината", председателствана от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев, направи своите номинации за най-отличилите се представители на силния пол през изминаващата година.

Сред членовете на Академията са програмния директор на медията Константин Вълков, програмният координатор Маринела Величкова, отговорният редактор "Информация" Ангел Иванов, Людмил Кърджилов – управител на Дарик Носталжи, главните редактори на регионалните станции в Пловдив и Варна - Лалка Златанова и Наталия Господинова, водещите Венци Димов, Драгомир Симеонов, Йовка Йовчева, Кирил Вълчев, Михаил Дюзев, Ники Кънчев, Николай Александров, Нина Александрова и продуцентът на "Гонг" Томислав Русев.

Почетен член на Академията е Христо Пеев - създател на конкурса "Мъж на годината".

По регламент всеки от тях изготвя своя класация от петима мъже, където подреждането от първо до пето място носи определен брой точки.

И тази година в конкурса сред тримата номинирани няма политик, както в предходното издание.

В надпреварата за "Мъж на годината 2015", само с няколко точки разлика от челната тройка останаха треньорът на Националния отбор по волейбол Пламен Константинов, параолипмиецът Михаил Христов и операторът Григор Комитски, автор на лентите "Живи легенди" и "Чужденец", който тази година загина, за да спаси жена от мъртво вълнение в Черно море.

Сред номинираните се откроиха и кметът на гр. Бургас Димитър Николов, алпинистът Боян Петров, който миналата година остана на второ място в класацията "Мъж на годината", бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Много героични прояви също не останаха в страни от класацията като Кирил Дикански и Йордан Михайлов- спасителите на висящия шофьор на цистерна при инцидента на АМ Хемус.

Класацията, която членовете на Академията са съставили, ще бъде публична на сайта Manoftheyear.bg.

Да си припомним кои българи бяха удостоени с титлата "Мъж на годината" през последните години: „златният физик“ на България Теодосий Теодосиев получи титлата "Мъж на годината 2014", боксьорът Кубрат Пулев взе приза "Мъж на годината 2013", Петър Петров - спасителят-механик от кораба "Коста Конкордия" стана "Мъж на годината 2012". Спасителят от магистрала "Тракия" Стефан Стойчев бе определен за "Мъж на годината 2011".

 
 

Първият "Мъж на годината", който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 година.

От тогава всички победители се награждават с това хладно оръжие, върху което е гравирано името им.

Статистиката показва, че най-често наградата "Мъж на годината" отива при политици или спортисти.

Най-номинираният политик за "Мъж на годината" е Иван Костов. Сред спортистите по брой на номинации води Христо Стоичков.

Още от първите години на конкурса съществува и правилото, че в него не могат да участват мъже, които два пъти са печелили наградата.

Засега това са Желю Желев, Петър Стоянов и Бойко Борисов.

Кой ще е "Мъж на годината` 2015", ще стане ясно на специална церемония през февруари 2016 г.

На събитието ще бъдат отличени и българи в други категории. Миналата година наградата "Мис ТВ чар" беше спечелена от Лиляна Боянова.

 
 

Със специалната награда "Легенда", Дарик радио удостои журналистът Петко Бочаров, а за първи път връчи награда в категорията "Киноекип на годината", по повод 100 години българско кино, която отиде при режисьорът Стефан Командарев и екипа на филма "Съдилище" .

Следете актуални новини около конкурса "Мъж на годината `2015" в ефира на Дарик радио, на сайта Manoftheyear.bg и на Facebook страницата на класацията.