КОД: ОПАСНОСТ! До часове същинско бедствие връхлита страната, ураганен вятър в Благоевград!

11 Март 2019 | 19:44
0 коментара
Общество

Валежи от дъжд и значителна облачност обхващат цялата страна във вторник.

Жълт код за силен вятър и обилни валежи от дъжд и сняг е обявен в 21 области на страната, сочи справка в сайта на НИМХ.

Опасност от силен вятър ще има в областите Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, както и по цялото Черноморие.

Предупредителен код заради валежи от дъжд и сняг е издаден за Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе и Силистра, както и за Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

През следващото денонощие облачността ще е значителна. Валежите от дъжд ще обхванат цялата страна. През нощта по високите полета на Западна България, в Предбалкана и на места в Североизточна България дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. В останалата част от страната през деня ще вали дъжд и на много места временно ще са интензивни и значителни по количество.

През нощта срещу сряда от северозапад валежите ще започнат постепенно да отслабват и спират.

Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в източната половина от страната и по долината на Струма и Места, временно до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са от 1 до 6 градуса, а максималните – между 3 и 8 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за месеца.

По Черноморието

ще е облачно и дъждовно, с по-значителни валежи по южното крайбрежие. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 6-9 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 7-8 градуса, а вълнението на морето – 3-4 бала.

В планините

ще е облачно с валежи от сняг, на места ще са и значителни. Ще духа умерен, по билата до силен вятър от север-североизток. Главно па старопланинските проходи ще има условия за навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 3 градуса, на 2000 метра – около -3 градуса.

Добавете Вашия коментар

TOP