КНСБ настоява за спешна среща с премиера и свикване на НСТС

19 Ноември 2019 | 08:18
0 коментара
Общество

КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод предложенията първия ден от болничния лист да не се плаща. Това пише в позиция на сидниката, разпространена до медиите.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

“Позиция на Конфедерацията на независимите синдикати в България

Относно: Решение на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември 2019 г. първият ден от болничния да е за сметка на работещите

Конфедерацията на независимите синдикати в България, обединяваща стотици хиляди синдикални членове, изразява своето несъгласие с направеното предложение на Коалиционния съвет на управляващите от 14.11.2019 г. – първият ден от обезщетението за временната нетрудоспособност (болничните) да не се плаща от работодателите, а да остава за сметка на работещите, считано от 1 януари 2020 г.

Обявеното намерение за конфискация на първия ден от болничните предизвика бурно обществено недоволство сред всички работещи българи. Немалка част от политическите партии, както от управляващата коалиция, така и извън нея, и работодателски организации също изразиха несъгласие и се разграничиха от предложението.

1. КНСБ е против отнемането на социално-осигурителни права, финансирани от вноски на работещите и работодателите.

2. С едностранни и необмислени решения проблемът с издаването на фалшиви болнични няма да бъде решен. Необходима е комплексна експертна оценка и включване на всички контролни и правоохранителни органи за отстраняването му.

3. Мярката ще санкционира мнозинството коректни работници, специалисти и служители заради една малка част злоупотребяващи.

4. Създава се несигурност и недоверие сред работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да подкрепи правоимащите при възникнала временна нетрудоспособност, за който риск те се осигуряват и имат права.

5. Твърдението на някои работодателски организации, че между 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с продължителност до 3 дни, са фалшиви, защото работещите ги използват за удължаване на почивките преди или след празнични дни или за извършване на лична и селскостопанска дейност, не са основателни. Статистиката на НОИ показва, че за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хил. дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос – приблизително 58,5 % от общото нарастване на изплатените дни за последните 5 г., имат болничните с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези между 8 и 14 дни – 19,7%.

6. Взетото по този начин решение на коалиционния съвет на управляващите заобикаля по груб начин законово регламентирания тристранен диалог, чрез който трябва да се решават всички социално-икономически въпроси.

КНСБ настоява за незабавна среща с министър-председателя Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество с негово участие.

Ако през следващите дни не бъде оттеглено заявеното намерение, заедно с колегите от КТ „Подкрепа“ ще инициираме серия от национални протестни действия”./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP