Кметът Румен Томов: Всички проекти, които са полезни за Благоевград ще бъдат продължени

08 Ноември 2019 | 15:43
2 коментара
Политика

Всички проекти, които са полезни за Благоевград ще бъдат продължени. 

Това заяви в интервю за Информационна агенция Е79 News, новият кмет Румен Томов. Той подчерта още, че освен да привлича средства по европейски програми и по национални програми, ролята на кмета е да има стратегия за развитие на града.

- Г-н Томов, как се чувствате през тази седмица, предполагам доста се е променило ежедневието ви от миналата неделя, графикът Ви е много по-натоварен?

-   Да, графикът ми е много-по натоварен, ангажиментите са по-големи, задълженията са по-големи. Провеждаме много срещи, хората искат да чуят какво ще правим, организираме работата на общината, правим анализи и т.н.

Във връзка с резултата от изборите, очаквахте ли такава значителна разлика ?

-  Не съм очаквал разликата да е толкова голяма, но явно между първия и втория тур хората  усетиха, че наистина с техните гласове могат да доведат до промяна в управлението на града, което за мен беше много важно, т.к. през цялата предизборна кампания аз агитирах хората да се освободят от страха, да се развива гражданското общество, хората да бъдат свободни. Явно те го показаха между първия и втория тур, освободиха се и вече изражението на лицата на хората е съвсем различно.

Конкретни идеи за екипа с който ще работите , кой ще бъде включен в него?

-  Екипът ще съобщя, след като положа клетва, аз съм човек на реда и вървя по ред.

В деня на балотажа премиерът Борисов обяви, че ще подкрепи всички новоизбрани кметове. Ще разчитате ли на тази подкрепа?

-  Това е едно изключително мъдро решение, би трябвало всички кметове да са равнопоставени, независимо от политическата им окраска, или ако са независими. Те работят за града, за гражданите и това е нормално поведение на г-н Борисов. Разбира се , че ще разчитам , за един кмет без помощта на правителството ще му бъде изключително трудно да работи.

А как смятате да се сработите с един толкова пъстър Общински съвет?

-  През целия си живот съм поставял нещата на принципна основа и мисля, че когато има принципни решения, решения във връзка с развитието на града и благосъстоянието на жителите на община Благоевград, мисля , че ще намерим консенсус, въпреки пъстротата на Общински съвет.

Какви са конкретните стъпки , които смятате да предприемете, за да доближите управлението си, управлението на общината до гражданите ?

- Първото нещо е, че ще направя приемен ден. Обещах през кампанията да възстановя приемния ден и това наистина ще бъде така- ще бъда отворен към всички граждани.

 

Това беше и следващият ми въпрос- във връзка с приемния ден, избрали ли сте кога да бъде?

-  Не, не съм избрал , зависи от програмата на общинския съвет, от натовареността на кмета, ще проуча кой ден ще бъде най-подходящ. Но за мен е важно гражданите да имат достъп до кмета, до общински съвет. Идеята ми е служителите на общината да помагат на хората в решаването на техните казуси по възможно най-бързия начин и да бъдат спазвани сроковете за административно обслужване. Това ще бъде и една от първите ми задачи, залегнало е и в предизборната кампания, така че там ще бъда безкомпромисен. Искам да въведа програмата за обслужване от едно гише на гражданите- подаваш документи и ако те са редовни, след определения срок ги взимаш от същото място, където си ги подал. Да се избегне това разкарване по кабинети.

Имахте ли възможност да се запознаете вече със служителите в общината, какви са впечатленията Ви и какво ще изисквате от тяхната работа в бъдеще?

-  Аз познавам служителите на общината , но в друго качество- в ролята на гражданин. Не съм се запознал със служителите на общината в ролята си на кмет. Това ще стане, както преди казах след полагането на клетва. Тогава ще се прегледат различните общински структури, различните дирекции и отдели и т.н.

Ще има ли преустрояване на структурата на общината?

-  Да, ще има нова структура в Община Благоевград , която да доведе до  по-добро управление на общината.

Към какво основно ще бъде насочено управлението Ви, кои ще са приоритетите, конкретни проекти, които ще развивате?

-  Първата цел, която си поставям е обръщане на управлението към хората. Искам хората като влизат в общината да знаят, че там могат да им решат проблемите, без да ги разкарват по различни кабинети. Втория основен приоритет, това е бизнес средата, там също ще бъда безкомпромисен, аз идвам от бизнеса и искам бизнеса да се чувства добре в Благоевград. Когато му се поставят условия, да не казвам какви, той отива в други общини, защото търси най- доброто място за развитие.

В тази връзка, изграждането на индустриална зона ще подпомогне ли развитието  на бизнеса ?

-  Изграждането на индустриална зона е един от приоритетите ми. Всеки кмет може да направи в годините си на управление индустриална зона , без „Индустриални зони” АД, ако той има желание да я направи. „Индустриални зони” АД разбира се с тяхна помощ ще бъде по-лесно да се направи. Но не съм много склонен да приема, че най-доброто място за изграждане на такава зона са бившите черешови градини след Полигона. Индустриалната зона на Благоевград е по принцип между  двата пътя за Зелен дол и Покровник. Там ѝ е мястото на тази зона.

Беше изтъкнато като причина на избора на този терен това, че няма други подходящи общински терени.

-  Ако един кмет има визия за изграждане на индустриална зона, на база имотите, които има и парцелите общинска собственост, могат да се направят определени замени или други по-сложни механизми, с които хората да бъдат обезщетявани, така парцелите се окрупняват. Никъде не е казано, че трябва да имаш 300 декара поле и тогава да правиш индустриална зона. Ако имаш последователна политика и добро отношение към бизнеса, бизнесът си идва, дори да няма изградена  индустриална зона. Важното е да е добре приет от общинска администрация, да вървят бързо процедурите, никой да не го спъва. Проблемът е, че имаме прекрасна нормативна база, въпросът е да бъде прилагана.

Кои други проекти, стартирани при предишното управление смятате за приоритетни?

-  Всички проекти, които са полезни за Благоевград ще бъдат продължени, всички проекти по европрограми ще бъдат реализирани. Освен да привлича средства по европейски програми и по национални програми, ролята на кмета е да има стратегия за развитие на града, не за 4, не за 8 , а за повече години и да я следва. Това включва и създаването на бизнес среда, обучението на кадри за производство, за култура. Гражданите да работят в Благоевград, не да напускат града към София или чужбина. Те не виждат перспектива, защото няма производство, или няма развитие в кариерата.Чрез образованието и изграждането на клубове, може да се постигне насочване на младите хора към определени професии. Клубовете в Центъра за личностно и творческо развитие развиват по-скоро хуманитарни дейности. Там  би било добре да се включат и клубове с техническа насоченост, за придобиване на технически умения. Имам идея да създадем професионални центрове съвместно с професионалните училища и  с бизнеса за подготовка на кадри. Когато има производство в гради има много работни места, тогава няма хората да ги е страх дали ще ги уволнят от работното място, защото това им е единствената прехрана ,а така могат да ги манипулират. Когато имаш свобода на избора, ти си свободен човек.

Добавени коментари

Nikolina Dobreva публикува:
13 Ноември 2019 | 15:30
Shte prodalji li sas saniraneto na blokovete....
Милен Маринов публикува:
09 Ноември 2019 | 17:55
И тоя нищо няма да направи за града ни, ама айде!

Добавете Вашия коментар

TOP