Кметът Румен Томов изненадващо прекрати поръчката за над 8 млн. лв. за оператор на компостиращата инсталация в новото сметище на Благоевград

18 Март 2021 | 06:50
0 коментара
Общество

Кметът на Благоевград Румен Томов е прекратил изненадващо обявената преди месец обществена поръчка за избор на фирма, която да експлоатира компостиращата инсталация в новото сметище и инсталацията за предварително третиране на отпадъците. Вчера трябваше да се отворят офертите на участниците в поръчката, чиято прогнозна стойност бе 8 082 692,23 лв. с ДДС, но се разбра, че дни преди обявения краен срок процедурата изненадващо е отменена.

В мотивите си градоначалникът сочи, че по обявената процедура в правния отдел на общината са постъпили редица въпроси от фирми кандидати, които са  установили несъответствия и непълноти в техническата спецификация и документацията на настоящата процедура, и е констатирано, че тя не отговаря на изискванията на чл. 48 от ЗОП и не определя необходимите характеристики на предмета на поръчката.

Несъответствията са съществени и водят до невъзможност на заинтересованите лица да разберат какви оферти следва да представят, за да отговарят на предварително обявените от възложителя условия. Изменението на тези условия във вече обявената процедура ще доведе до промяна на първоначално обявените условия на поръчката. Затова кметът е преценил, че е по-удачно да прекрати цялата процедура и да я обяви отново. Това ще забави избора на оператор на компостиращата инсталация поне с 2 месеца.

Заради възникналите сериозни проблеми юристът, подготвил документацията, в това число и техническата спецификация на процедурата, както и заради други пропуски в работата, е освободен от поста, информираха от общината.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP