Кметът на село Изгрев Йордан Китанов опита да откаже участници от тайно наддаване за половината двор на негов съселянин

09 Април 2021 | 06:37
0 коментара
Общество

Кметът на благоевградското село Изгрев Йордан Китанов сътвори прецедент на търг вчера, като се опита да спаси от продажба двора на местен жител, половината от който общината обяви за продажба. Имотът от 434 кв.м от десетки години се ползва от фамилията на Огнян Иванов, точно на границата преди година дъщеря му си направила къщичка, която още не е довършена. На няколко пъти Иванов искал да си откупи мястото от общината, но единственият начин това да стане е чрез търг.

За негова зла участ още четирима кандидати се явиха вчера на обявения търг за продажбата на урегулирания имот. Управникът на селото направи и невъзможното да запази цял двора на съселянина си и преди да влязат в залата за наддаване, опита да уговори останалите участници да се откажат от участие. Окрилен от уклончивите отговори и обещания на трима от кандидат-купувачите, точно преди комисията да започне да събира офертите Й. Китанов поиска думата с молба за прекъсване на процедурата.

„Тук съм като кмет на селото да се застъпя. Искам да ви помоля да се откажете от наддаването и човекът да си  плати мястото, защото са го ползвали още дядо му и баща му, самият той е на 65 г. През този парцел минават токът и водата му. Наблизо има 2,5дка, които се продават, и ще съдействам който иска място в с. Изгрев, да купи там. Проявете човещина, в двора му е, а малката къща на границата на имота още не са я изплатили. Адресът му по лична карта е точно в това УПИ“, апелира кметът към останалите участници, внесли депозцити по 6959 лв. за правото да наддават.

Въпреки сърцатия опит на управника конкурентите на Огнян Иванов явно не бяха склонни да се откажат от намерението си да придобият имот в с. Изгрев срещу складовете на „Булгартабак”. Началната оценка на парцела бе 13 918 лв. без ДДС, а самият Йордан Китанов призна, че цената на частно на 1 кв.м в селото му стига рекордни нива от 30 до 35 евро.

Председателката на комисията Румяна Чорбаджийска, шеф на отдел „Общинска собственост“, подчерта, че няма как да бъде нарушена процедурата за продажба на общинския имот, нито могат да се ограничат желаещите да се включат в публичното наддаване. Един от участниците – Христо Николов, към когото персонално се обърна селският кмет като съученици от едно училище, обеща, че ако го спечели, е готов на замяна, но не стана ясно възможно ли е това.

При отваряне на ценовите оферти се оказа, че точно той чрез фирмата си „Лотос Лайт“ ЕООД печели търга с оферта от 26 666 лв. без ДДС. Втори с предложение за 21 000 лв. остана конкурентът му Васил Тасков, а стопанинът на терена Огнян Иванов е едва трети с ценова оферта от 17 500 лв. пред останалите участници Владислав Ангелов, предложил 16 116 лв., и Венелин Стефанов – с оферта за 14 020 лв. Дори класираният първи да се откаже, право да купи имота ще има вторият, но не и третият в класацията, според общинската наредба.

Кметът на Изгрев не скри разочарованието си, че конкурентите на съселянина му не са се вслушали в молбата и заедно с О. Иванов напуснаха тръжната зала.

Още един имот в с. Изгрев се продаде на търг вчера, той бе с площ от 290 кв.м и начална цена от 9288 лв. без ДДС. Спечели го Венелин Стефанов с оферта от 17 500 лв. без ДДС, като след него останаха Кристина Воденичарова, предложила 12 502 лв., и Кирил Воденичаров с оферта от 9807 лв.

Три общински имота в кв. „Освобождение” в близост до ЮЗУ се продадоха също вчера на търгове. Първият с площ от 372 кв.м, оценен на 57 709 лв., се продаде за 57 777 лв. без ДДС на „Инто Технолоджи“ ЕООД с управител Магдалена Стоянова. Конкурентът й от „Елтрон” ЕООД Владимир Стоянов предложи 57 715 лв. Съседният имот от 350 кв.м с начална цена от 54 298 лв. се изтъргува за 54 350 лв. без ДДС с победител в наддаването „Камеа“ ЕООД с управител Николай Барудов. Другият участник Елиза Барудова остана втора с 50 лв. по-ниска оферта. „Камеа“ ЕООД обаче загуби наддаването за друг парцел от 350 кв.м, оценен на 54 297 лв., тъй като предложението на Александър Борисов от 66 750 лв. бе класирано на второ място след офертата му от 72493,33 лв. Трета остана Юлия Горова с фирмата си „Гортекстил“ ЕООД и предложение за 61 111,11 лв.

Стоянка Станчева се сдоби с правото да построи гараж върху общински терен от 17,70 кв.м в жк „Еленово 1“, като предложи двойно по-висока цена от началната. С оферта от 5500 лв. без ДДС тя бе обявена за победител в наддаването пред конкурентите си Любомил Сотиров с оферта от 5100 лв. и „Лотос Лайт“ ЕООД на Христо Николов, предложил 4166 лв.

в.Струма/ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP