Кметът на село Изгрев Й. Китанов: "Парите заделени за изграждането на църква се стопиха три пъти за 16 години"

11 Април 2018 | 10:45
1 коментара
Общество

Три пъти са се стопили парите в сметка, открита преди 16 години, за строителството на черква в благоевградското село Изгрев. Изненадващия факт разкри кметът на селото Йордан Китанов.

През 2002 г. покойният вече македонски бизнесмен Атанас Пишев заделил 6000 лв. в сметка в банка с изричното желание сумата да се използва за градеж на храм. „Бай Насо дойде в селото през 1999 или 2000 година и направи цех за олио“, разказа кметът на село Изгрев Йордан Китанов.

Македонският бизнесмен многократно подканял тогавашните управници да стартират процедури за строителство на църква, като се ангажирал с финансиране, но до реални действия така и не се стигнало. Като видял, че скоро желанието му в с. Изгрев да има Божи храм няма да се сбъдне, направил малко параклисче в двора на цеха си с лице към улицата, за да може да е в полза на всички, и на Голяма Богородица давал курбан там.

„Бях дете, когато покойният вече Неврокопски митрополит Натанаил идва в селото ни, но защо никой не се е ангажирал досега с изграждане на черква, не знам”, обясни Й. Китанов. Като го назначили за селски управник преди 4 г., се срещнал с владиката и той го посъветвал да търсят чисто място за градежа. „Той ми каза църквата да носи името на закрилника на българския народ Св. Иван Рилски“, обясни Китанов и разказа:

„С църковното настоятелство начело с отец Павел Крушалийски се явихме на търг преди 2 години и купихме от Горското терена, договорът ни е подписан на 18 август, когато църквата отбелязва Успение на Св. Ив. Рилски Чудотворец. Първа копка направихме на 15 октомври 2016 г., когато се почита паметта на светеца, а реалното строителство тръгна на 1 юли 2017 г., в деня на връщане на мощите му от Търново в Рилската обител. Планирахме с парите от Ат. Пишев да покрием с керемиди храма, но справка в банката преди 2 месеца показа, че „домашните сметки на пазара не излизат“. От заделените преди 16 години от македонския бизнесмен 6000 лв. в сметката има едва към 1900 лв. Обясниха ни, че разликата е заради таксите за обсужване и сметките показаха, че точно с 20 лв. на месец е намаляло през годините дарението.

За да не изгубим още пари, с отец Павел изтеглихме останалата сума според указанията, дадени от дарителя: да има издадено разрешение за строеж и законно регистрирано църковно настоятелство. С парите, които бай Насо беше заделил, изляхме последния бетон преди няколко дни“, разказа Йордан Китанов.

В момента градежът е на кота 3 метра и е „лапнал“ около 35 000 лв. от дарители и от синода на Българската православна църква, а до покриването на храма според селския управник ще са нужни поне още 20 000-30 000 лв.

Добавени коментари

Михайл публикува:
11 Април 2018 | 16:12
Кмете тъп си, като муле!

Добавете Вашия коментар

TOP