Кметът на Кресна решава проблема с водата при втори мандат

21 Септември 2019 | 13:31
0 коментара
Общество

Да не допуснат режим на водата в населените места на община Кресна, ако получат доверието на местните хора на предстоящите избори.

Това декларираха настоящият кмет Николай Георгиев, съветниците от Местна коалиция „Обединени за Кресна”и кандидатите за съветници от МК „БСП за България” (АБВ). Те приеха декларация след задълбочено обсъждане на проблемите със засушаването на климата, възможностите за дългосрочно и устойчиво местно развитие и недопускане в бъдеще на кризи с подаването на питейна вода. Ще работят за осигуряване на необходимата инвестиция, за да може още от следващата календарна година жителите на община Кресна да забравят за проблемите с водата за питейни и битови нужди.

Краткосрочната им цел е още в периода март-юни 2020 г. да се възстанови съществувалият преди време водопровод от водохващане "Ръзманица", за което ВиК-Кресна ЕООД разполага с разрешително от Басейнова дирекция. Така ще се гарантират нужните 15-20 литра в секунда към дебита на основния водопровод, за да не се налага въвеждане на воден режим и водата да достига с нормално налягане във всички точки на общината. Допълнителното количество ще се използва само при нужда, за да не се променя без необходимост качеството на водата от основния водопровод.

Водохващане "Ръзманица" няма нищо общо с водопровода на село Брезница и няма да се отрази по никакъв начин на ползването на вода в селото. С възстановяването на водохващането ще се осигури на жителите на община Кресна и работеща алтернатива, която в случай на природно бедствие или голяма авария на основния водопровод може да се окаже решаваща, за да се избегне епидемия поради липса на чиста питейна вода.

Средносрочната цел е през следващия кметски мандат да се осигури довеждането на допълнително количество вода за питейни и битови нужди от месността Буката с помощта на дренажна система от Влахинска река. Това водохващане ще разреши окончателно всички проблеми с водоползването в общината и ще осигури отлична дългосрочна перспектива за местно социално и икономическо развитие.

Добавете Вашия коментар

TOP