Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в извънредно заседание Общо събрание на Асоциацията по ВиК

19 Септември 2017 | 19:42
0 коментара
Общество

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в извънредно Общо събрание  на Асоциацията по ВиК. То се проведе днес в Областна администрация. Срещата, на която присъстваха членовете на ВиК Асоциацията в област Благоевград,  бе водена от областния управител Бисер Михайлов.  

Общо четири точки бяха обсъдени по време на заседанието. Сред тях бе и промяна на границите на обособената територия, обслужвана от ВиК- Благоевград чрез присъединяване на община Петрич, както и уточняване на препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на ВиК Асоциацията за 2018г.

В точка „Други“ бяха засегнати важни въпроси, свързани с водоподаването,  като на част от тях отговори управителят на ВиК – Росица Димитрова. След постъпило писмо от ВиК- Благоевград с молба за съдействие за осигуряване на минимално водоподаване в селата Зелендол, Българчево, Селище и Мощанец, кметът д-р Атанас Камбитов уточни, че се работи по разрешаване на въпросите.

„Във връзка с промяната на границата и решението, което бе взето, се прехвърлиха още отговорности на оператора, който няма яснота как ще се справи, като приходи, как ще изпълнява инвестиционните си  програми. Ние сме една от областите, които не можем да изпълним изискването за консолидация. Това означава, че финансиране към общините няма и излиза, че ние със собствени средства трябва да изграждаме системата. И какво се променя с изходното положение?- Нищо. Става по- зле. 300 хиляди души от областта остават без евросредства заради това, че една община не се присъедини към Асоциацията“, каза д-р Камбитов.

Той уточни, че всички общини са в едно и също положение, независимо от тяхната големина и трябва да се търси решение за финансово подпомагане.

Добавете Вашия коментар

TOP