Кметът Камбитов за падналата фасада на МОЛ-а: Проблемът е или в проектирането или в изпълнението!

25 Септември 2018 | 12:53
0 коментара
Общество

 Предстои разчистването на щетите, нанесени по фасадата на мол Largo в града, както ѝ установяване на причините, довели до инцидента. Т

ова коментира „кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той определи инцидента като много неприятен, но за щастие се е разминал без пострадали или човешки жертви.

„От тук нататък предстои разчистване на падналата фасада и възстановяване на нанесените щети. От страна на полицията и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград имаме разрешение това да се случи, но е необходимо да минат определени процедури, тъй като сградата е застрахована. Ще бъде извършен оглед, за да се установи какви са причините довели до инцидента“, каза още д-р Атанас Камбитов.

Той добави, че поддържа постоянна връзка с концесионера на сградата.

„Извикани са конструктори, проектанти и изпълнители, защото проблемът е някъде там. Също така застрахователите трябва да кажат какъв е реда, за да може след това да се изплати и сумата, като обезщетение. Към момента мога да кажа, че вървим към процедура за бързо разчистване на щетите и възстановяване на терена, защото интереса е на всички. Ако питате – мен самия концесионер има интерес щетите да се възстановят най-бързо, тъй като той в момента продължава да плаща концесионна такса, а и самите наематели имат проблем“, подчерта д-р Атанас Камбитов. Според него е необходимо да се направи щателно и обстойно разследване, за да се види какви са причините, довели до инцидента. „Като време не мога да се ангажирам със срокове, защото трябва да се направи експертиза, за да се види точно какви са причините. Предполагам, че в най-скоро време нещата ще се случат, защото такъв е интереса на всички. Пак ще кажа, че сградата е застрахована по концесионния договор, застрахователната сума я получава общината и след това с концесионера търси как да се разпределят средствата. Друг е въпросът как те ще процедират и от кой ще се търси отговорност. Като прогноза бих могъл да кажа, че най-вероятно концесионерът ще има иск към изпълнителите“, коментира д-р Камбитов.

По думите му случилото се определено е „малкото зло“, защото ситуацията можеше да бъде много по-лоша. „Друг е въпроса, връщайки се към изпълнението без да бъде съдник – вятъра не беше чак толкова силен, за да има такива щети. В крайна сметка свидетели сме, че в света има много по-големи природни стихии. Категоричен съм, че проблема е в посока проектиране и изпълнение“, подчерта кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Добавете Вашия коментар

TOP