Кметът инж. Р. Томов: На 2400 кв.м се увеличава търговската площ на кооперативния пазар в Благоевград, планираме за 15 август старта на строителството на новия храм „Св. Мина“

14 Април 2021 | 09:10
4 коментара
Бизнес

С 2400 кв.м да се увеличи търговската площ на кооперативния пазар в Благоевград при изграждането на новия храм „Св. Мина“ в района предвижда екипът на кмета инж. Р. Томов.

Новите търговски площи ще се изтеглят към моста и еркерно над р. Благоевградска Бистрица като целият терен за пазара ще е покрит с леки и красиви конструкции, които да пазят търговци и клиенти от дъжд и пек. Това е заложено в идеен проект, възложен от кмета инж. Румен Томов с цел да се онагледи новата организация на терена, в част от който ще се вдигне и новата църква „Св. Мина“. Автор на разработката, която е направена безвъзмездно, е опитен столичен архитект, съобщи Р. Томов.

Входовете на църквата и пазара откъм реката и откъм моста, който ще се покрие „Поисках да се направи визуализация, за да опровергаем слуховете, които напоследък се носят, че със строителството на храма пазарът ще се разруши и хората няма да има къде да продават продукцията си. Не само че търговските площи се запазват, залагаме те да се увеличат два пъти и половина. В момента кооперативният пазар е разположен върху 900 кв.м, а амбицията ни е да увеличим площта му на 2400 кв.м“, обясни кметът на Благоевград инж. Румен Томов. Р. Томов.

Той отбеляза, че в идейния проект са заложени два паркинга до храма и пазара за 17 и 31 автомобила, като разработката не е правена за целия квартал и на нея не са отразени заложеният за строителство покрит паркинг на няколко етажа, както и паркинг на отсрещната страна на реката, на мястото на поредицата от временни търговски обекти, чест от които от години не функционират. В района на новия кооперативен пазар ще се заложат търговски места за собствениците на работещите павилиони, като този за скара и пилета на грил и агроаптеките.

„Това е само един вариант за решаване на въпроса за открития пазар, малка част от който влиза в терена, отреден за храма. За окончателния ще възложим проектиране, като цялостната разработка тепърва предстои и за нея ще има конкурс“, съобщи кметът инж. Томов.

На въпрос докъде стигнаха процедурите, свързани със старта на строителството на църквата „Св. Мина“, градоначалникът изрази надежда, че на 15 август ще се направи първа копка.

„На среща с владиката днес ( б.р. вчера) се договорихме да направим инициативен комитет и сдружение от фирми, които искат да се включат в строителството и са готови да дарят труд и материали“, заяви инж. Томов.в.Струма/Димитрина Асенова

Добавени коментари

Асен публикува:
14 Април 2021 | 17:45
ТомоФ си отива, а твойто ресто , дето требва да връщаш набъбва
истината публикува:
14 Април 2021 | 16:48
АДИО ТОМОВ!СВЪРШИХА МУ МЪКИТЕ.СПОКОЙНО ЩЕ СИ ПИЕ.НА БЛАГОЕВГРАД МУ ТРЯБВА МОДЕРНА И ДОБРЕ УРЕДЕНА БОЛНИЦА.ВЯРАТА ЧОВЕК НОСИ В ДУШАТА СИ!ДОБРЕ ЧЕ СЪДА ГО МАХНА НАЙ-СЕТНЕ!БАРАБАРС НЕГО И МИЛЕВ ДЕТО СТАНАЛ ЗАМ. ЗАРАДИ ЗАПЛАТАТА.
Чистач публикува:
14 Април 2021 | 14:12
Какъв кмет, какви пет лева. Боклук долен е ТомоФ
Продавач публикува:
14 Април 2021 | 09:37
Ние ще продаваме мръсен зеленчук, а хората ще се наслаждават на прахоляк и машинен шум. Мястото на храма не е там!

Добавете Вашия коментар

TOP