Кметът Георги Икономов започна нов препис на "История славянобългарска"

19 Юни 2019 | 14:29
0 коментара
Култура

Кметът на Банско Георги Икономов започва препис на "История славянобългарска" в четвъртък, когато в града се почита делото на Паисий Хилендарски.

Първият препис на Историята в Банско е дело на прадядото на кмета - свещеноиконом Костадин Чучулайн, който е направил преписа в края на 19-и век. В Духовно-историческия център, построен на мястото на родната къща на Паисий, където е възстановената килията му от Атонския манастир, е поставена специална книга. Всеки посетител ще може да преписва по няколко реда от Историята. Идеята е за една година тя да бъде преписана.

"За нас в Банско денят е празник, който се отбелязва с душа и изпълва сърцето. Който ни носи гордост, че сме българи и потомци на велики хора. С Божествена литургия в църквата се поклонихме пред паметта и делото на обявения за светец, канонизиран преди 57 години наш будител. Празничните камбани засилиха усещането за тържественост и след силните слова за неговото свято и велико дело, със смирение положих цветя в нозете на мемориал-паметника му. Докато вървяхме към бащиния дом на Паисий - превърнат в Духовно-исторически център, си мислех за думите му: "Преписвайте тази историица и пазете я - да не се погуби", коментира вълнението си Икономов.

Призна, че с много силна емоция е написал първите думи от "История славянобългарска". Той стоя през цялото време до децата, които старателно изписваха буква по буква. "Минете и вие и попишете след нас. Защото докато преписваме, четем, оценяваме, пазим и предаваме нататък. И можем да твърдим, че имаме национална памет", допълни кметът.

Добавете Вашия коментар

TOP