Кметът д-р Атанас Камбитов: За областта консолидацията на Асоциацията по ВиК и евро средствата вече са мираж

19 Септември 2017 | 16:49
1 коментара
Общество

Ние сме една от областите, която не можа да изпълни изискването за консолидация на Асоциацията по ВиК, затова и финансирането към нас е никакво. Това каза по време на извънредното Общо събрание на Асоциацията по ВиК – Благоевград, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

По думите му дори и да се случи консолидация на асоциацията, разпределянето на европейските средства по програмите е на състезателен пример и за областта е вече късно да се включи в надпреварата.

За област Благоевград консолидацията на Асоциацията по ВиК и евро средствата вече са мираж, но изискването за консолидация е важно, защото иначе има много негативни последствия. В един момент се оказва, че се въртим в един порочен кръг и тепърва проблемите ще започнат да изскачат един по един“, подчерта д-р Камбитов.

 „Излиза, че ние със собствени средства трябва да изграждаме ВиК системата. Какво се променя в изходното положение? – нищо. Става по-зле. Ще отворя една скоба, не че се заяждам, но преди няколко седмици слушах кметът на Община Кресна Николай Георгиев как във връзка с пожара в Пирин планина търси солидарност, тук обаче аршина е двоен, защото именно заради отказа на тази община да се присъедини към асоциацията, консолидация не се случи и 300 хил. човека останаха без възможността да полазват евро средства“, каза още д-р Камбитов.

Той добави, че тази тема е обект на друг вид дискусия, но според него е важно да се знае, че към момента ситуацията в област Благоевград по отношение на ВиК сектора е доста сложна.

„Всички общини – малки и големи сме на един хал. Би било добре всички 4 области, които не са консолидирани в национален мащаб да помислим за варианти за финансово подпомагане, за да може ние тези проблеми да ги решаваме, защото ние като общини и ВиК оператора сами по себе си няма как да се справим“, посочи д-р Камбитов.

По думите на д-р Атанас Камбитов случващото се в момента е един много сериозен проблем. „В този ред на мисли е добре да излезем с някаква обща позиция и на по-късен етап да излезем с нещо, което да е като механизъм за справяне с проблема“, заяви д-р Атанас Камбитов.

От своя страна Областния управител на Благоевград Бисер Михайлов коментира по темата, че бойкотът на община Кресна за довършване на консолидацията на територията на областта е довел до резултата, който имаме днес.

„Преди година и два, три месеца след многократно провеждани разговори и срещи, срещи на ниво министри, факта, че община Кресна отказа да се присъедини към ВиК асоциацията води до тоталното ни лишаване до европейски средства. От тук насетне като принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството, според мен правилния начин, по който трябва да се опитваме да действаме е да търсим помощ и съдействие през националния бюджет за справяне със ситуациите пред които сме изправени днес“, каза още Михайлов и допълни, че всъщност и община Кресна в момента е изправена пред сериозни проблеми по отношение на ВиК сектора.

„Положението в Кресна е такова, че има доказани загуби на вода в размер на над 67 %, в момента катастрофално е положението на довеждащия водопровод“, посочи Бисер Михайлов.

Той подкрепи тезата на кмета Камбитов, че възможността Област Благоевград да получава средства по европейски програми е минимална, но подчерта, че остава възможността да се търси начин за финансиране чрез националния бюджет.

От своя страна управителя на „ВиК“ ЕООД – Благоевград инж. Росица Димитрова изрази надежда, че всички кметове в асоциацията са на същото мнение по темата.Фокус

Добавени коментари

банско публикува:
19 Септември 2017 | 23:12
ръхов как гледа камбитов са си вика тоя нашия мотафон икономов вода да му носи

Добавете Вашия коментар

TOP