Кметът д-р Атанас Камбитов награди с плакет групата от кв. „Плаж махала”, която взе участие с „Мъжко хоро” на Богоявление в Благоевград

09 Януари 2017 | 18:31
0 коментара
Общество
Кметът д-р Атанас Камбитов награди с плакет групата от кв.  Плаж махала”, която взе участие с  Мъжко хоро” на Богоявление в Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов награди с плакет групата от кв. „Плажа”, която взе участие с „Мъжко хоро” по време на ритуала с хвърлянето на Богоявленския кръст в ледените води на река благоевградска Бистрица.

 

За трета поредна година 15 души от кукерската група на „Плаж махала“, под звуците на гайда, облечени в носии пееха песни, като истински патриоти поведоха „Ледено хоро“ в река Благоевградска Бистрица. Младежите споделиха, че искат да спомогнат за запазването на българската традиция с мъжко хоро.

За трета поредна година на Богоявление, патриотите от „Плаж махала“ поведоха „Мъжко хоро“ в ледените води на река благоевградска Бистрица снимка 3

Богоявленския кръст бе изваден от водите на река Бистрица от 25- годишният Светослав Попов, студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“, който пожела на себе си и всички хора здраве и късмет. Светослав се хвърля за шеста поредна година, но за първи път успява да хване Светия Кръст. Студентът е от групата на Благоевград- център и учи специалност „Бизнес мениджмънт“.

За трета поредна година на Богоявление, патриотите от „Плаж махала“ поведоха „Мъжко хоро“ в ледените води на река благоевградска Бистрица снимка 1

От своя страна кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов също пожела в деня на Богоявление (Йордановден) здраве и благоденствие на всички. Кръстът бе хвърлен от игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний, който отслужи и литургия. За Богоявленския символ на вярата се хвърлиха десетки желаещи.

Кръстът, който се хвърля в Благоевград, е на 120 години. От няколко години той не остава в късметлията, който го извади от реката, а веднага се връща в църквата. След 40 дни свещенници ще посетят дома на щастливеца и ще извършат молебен за здраве

Освен патриотите от "Плаж махала" Градоначалника награди участниците в IX общински фестивал на кукерските игри, който се проведе вчера в Благоевград.

 

Той пожела на участниците, присъстващите и всички жители и гости на града здрава и успешна година, както и да се помнят и почитат традициите. Хиляди участници представиха традиционни обичаи, характерни костюми и игри, с които впечатлиха публиката, която въпреки студа аплодира кукерите по време на фестивала.

 

Общо 13 групи и над 1500 души се включиха в тазгодишния кукерски фестивал. Компетентно жури, в състав проф. Костадин Динчев, етнографът от РИМ Малинка Стаматова и директорът на ГХГ Иван Милушев, определи и наградите в IX общински фестивал на сурвакарските групи. Награда за „Придържане към традициите” грабна групата от село Логодаж, за „Масовост” бяха отличени кв. „Струмско”, за „Иновации” -село Зелен дол, за „Най- добра маска и костюм”- с. Лешко. Най- артистични се оказаха кукерите от I квартал, а „Най- добра композиция” имаха участниците от село Изгрев. „Най- добра мечкарска група” показаха кв. „Плажа”, „Най- артистични старци”- кв. „Грамада”- I група. За „Най- колоритна младоженска двойка”  бе определена двойката от III квартал, а за „Най- добра танцова група”- кв. „Грамада”- II група. Отличията за „Най-добра маска – пародия” отиде в село Покровник, а за „Най- атрактивен образ на злите сили” в село Падеш.

Участниците и тази година бяха заложили, освен на традиционните костюми и образи на младоженци, мечки, така и на актуални образи от ТВ предавания, политика, новини. Те преминаха с хора, танци, игри по бул. „Св. Св. Кирил и Методий” пред погледите на стотиците зрители. 

Въпреки изключително ниските температури днес, участници и публика се веселиха, пяха и дадоха заявка за успешна година и амбиция традицията в Благоевград да се разраства и става още по- атрактивна. Това се доказа и от участието на най-малките кукери- на 5, 8 месеца и 1,6 години. 

 

Кметът д-р Атанас Камбитов награди с плакет групата от кв.  Плаж махала”, която взе участие с  Мъжко хоро” на Богоявление в Благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP