Кметът Атанас Камбитов призова: "Да не противопоставяме археология и магистрала"

07 Май 2018 | 12:22
0 коментара
Култура

Да не се конфронтират двата важни обекта – запазване на археологическите находки от древното селище Скаптопара и изграждане на автомагистрала Струма.

За това призова чрез фейсбук страницата си, кметът на Благоевград Атанас Камбитов. 

По думите му, и двата обекта са от изключително значение и затова не бива да се дава превес на нито един от тях, напротив трябва да се разглеждат заедно. 

Според градоначалника, има няколко възможни варианта при решаване на казуса около разкопките и пътното съоръжение.

Единият вариант е находките да останат на мястото, където са открити, но това ще спре окончателно АМ "Струма", тъй като те са на осевата линия на магистралата. Ако се вземе решение за изместване на трасето на АМ"Струма", това ще струва нови 43 милиона и по думите на министър Николай Нанков ще увеличи срока за изграждането на магистралата с над 4 години.

Другият вариант е запазване и преместване на находките към центъра на археологическото селище, в посока по-ценните находки, които археолозите твърдят, че предстои да бъдат открити. Това ще позволи да се продължи строителството на магистралата и да се осигурят достатъчно средства за проучване и разкопки на всичките 120 декара от селището. До момента се разкопава само периферията от него - около 38 декара. Този вариант ще даде възможност да се изгради културно-историческо селище край магистралата, което ще гарантира сериозен туристически интерес.

Атанас Камбитов предлага, ако на предстоящата сесия Общински съвет-Благоевград гласува предложение за провеждането на референдум, в допитването въпросите да бъдат формулирани така:

Вие сте "За " :

Запазване и съхраняване на находките на мястото, където са открити и спиране на строителството на магистралата

Запазване на находките и удължаване на срока на строителството на АМ "Струма " с над 4 години/ макар че тук рискът да не продължи строителството е голям 
Запазване на находките с преместване и продължаване строителството на магистралата

„Уверен съм ,че благоевградчани са мъдри и интелигентни хора, които ще осъзнаят важността на казуса и всички заедно ще вземем най-правилното решение – така че да я има жизненоважната АМ "Струма " и да запазим археологията и историята за поколенията“, призова кметът. Той още един път подчертава, че застава твърдо зад позицията архелогическите находки край село Покровник да бъдат запазени в автентичния им вид.

Преди дни премиерът Бойко Борисов с четирима министри посетиха археологическите разкопки край Благоевград.

Министър-председателят даде срок от един месец на комисия от археолози и пътни инженери да дадат решение как да се запази древното селище Скаптопара и в същото време да продължи изграждането на трасето от автомагистрала "Струма" край Благоевград, така че да не се изпускат сроковете.

Добавете Вашия коментар

TOP