Кметът Ат. Камбитов обсъди с македонските си колеги опазването на защитените територии

25 Януари 2018 | 17:31
0 коментара
Общество

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе домакин на среща, свързана със защитените територии и зони, както и тяхното опазване. Във форума взеха участие представители на РИОСВ – Благоевград, НП „Рила“, експерти от министерства и кметове от Македония.  В рамките на форума бяха обсъдени функциите на Регионална инспекция по околна среда и водите, разновидностите и защитените зони към институцията, паркове, забележителности, защитени зони и правомощия на парковете и общината.

Гостите бяха приветствани от кмета Атанас Камбитов, който изрази увереност в ползите на срещата. „Изключително ми е приятно да бъдем домакини на тази среща. Поздравявам Ви за инициативата и желанието да се запознаете със защитените територии в област Благоевград, с политиките, които провеждаме в България. Предполагам, че откриете и прилики разлики, но идеята е от срещата да се извлече най-доброто и да го приложите и във Вашата практика. Общините в България имат важна, но не водеща роля по отношение на Защитените територии и винаги се стремим да съдействаме на институциите. Община Благоевград има много богат и добър опит с Общини от Република Македония. Ние осъществихме няколко проекта, има и такива, конкретно свързани с биоразнообразието. Пожелавам успех на участниците във форума“, каза в приветствието си кметът д-р Атанас Камбитов.

На срещата присъстваха и заместник- кметовете на Благоевград Зорница Кралева и инж. Емилия Тунева.

От името на всички 11 кметове от Република Македония и представители на Министерства, както и институции, които разглеждат въпросите за биоразнообразието и опазването на природата, приветствие отправи кметът на община Кочани Николчо Илиев. Той благодари на кмета д-р Атанас Камбитов както за домакинството, така и за предоставената възможност делегацията да се запознае с начините на опазване на защитени зони и територия в област Благоевград.

Богатството от територии, видове, тяхното опазване, стопанисване и подобряване условията за защита, представиха в изключително изчерпателни презентации Галина Цветкова,експерт от РИОСВ и Николина Георгиева  от Национален парк „Рила“. В края на срещата, гостите от Македония зададоха въпроси на експертите, за да могат максимално да почерпят опит за структура, финансиране и други.

Добавете Вашия коментар

TOP