Кметът Апостол Апостолов с равносметка за 2017 година и приоритетите на община Симитли за 2018 година

02 Януари 2018 | 20:45
0 коментара
Общество

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли във връзка с неговата равносметка за 2017 година и приоритетите, по които ще работи общината през 2018 година.

Фокус: Г-н Апостолов, каква бе 2017 година за Община Симитли и за Вас като кмет?

 Апостол Апостолов: По принцип 2017 година беше една доста успешна година за нас. Не може да се каже, че е най-успешната ни, но все пак през изминалите месеци се случиха доста добри неща при нас. След като годината е била успешна за Община Симитли, то това означава, че изминалите 12 месеца са били успешни за мен като кмет и въобще за цялото общинско ръководство, а също така и за Общински съвет – Симитли с председател Владимир Георгиев. Може да се каже, че имаме малко отстъпление по отношение привличането и усвояването на евросредства, а така също и на средства от държавния бюджет в сравнение с предходната 2016 година. Искам да отбележа, че това не е вследствие на това, че сме работили по-малко като администрация, а по-скоро на това, че 2016 година бе краят на предходния програмен период. Тогава успяхме да усвоим последните средства по оперативните програми на Европейския съюз. От своя страна 2017 година бе времето, когато успяхме да подготвим доста проекти, с които кандидатстваме по съответните оперативни програми за настоящия програмен период. Към момента в края на годината може да се похвалим, че имаме спечелени готови работни проекти за около 30 милиона лева, така че усвояването на тях ще се случи през 2018 година. Но правилата и условията, по които работим са такива, че през едната година правим работни проекти и кандидатстваме с тях, а през следващата парите се усвояват. Действително 2017 година беше успешна за Община Симитли, за мен като кмет и за целия мой екип.

Фокус: Ако трябва да изтъкнете нещо, което е най-успешно за Вас през изминалите месеци какво би било то?

Апостол Апостолов: Като реализиран проект или инициатива може би най-успешното за Община Симитли бе, че успяхме да съградим поредният параклис в село Полето. Освен това за наша радост успяхме да съградим 22-метров кръст в местността „Кръста“, който е осветен както знаете. Той е посветен на нашите руски братя освободители, които са ни освободили по време на Руско-турската освободителна война. От човешка гледа точка може би това са най-важните неща за нас, защото са свързани с това, че много жители допринесоха за реализацията на тези неща. В общи линии всеки един от хората в Симитли даде своя дан, своята съпричастност, без значение каква и колко, в строителството на тези символи на вярата. Знаете, че Симитли е община, която е известна с това, че хората много зачитат традициите, българщината. Знаете, че традиционно сме и доста родолюбиви хора. Най-вече се радвам на тези неща в Симитли. Всичко останало приемаме като нещо, което е свързано с нашето ежедневие, нещо, което задължително трябва да правим, защото нали затова сме начело на общината, затова и хората искат ние да сме начело на общината.

Фокус: А за следващата година планувате ли нови параклиси или църкви да правите в общината?

 Апостол Апостолов: Разбира, се. Планували сме да изградим поне няколко нови параклиса, за които не ми се иска да говорим на този етап. Причината е, че при нас всичко се прави със средства и доброволен труд на местните. Важно е да кажа обаче, че вече имаме започнати няколко нови параклиса, които ще бъдат завършени през следващата година. Най-вероятно ще започнем и още няколко. Аз и целият ми екип, а и местните хора сме си поставили една доста амбициозна задача, свързана с това всеки един параклис или църква, който е бил през годините запустял или разрушен да бъде възстановен. Освен това ни се иска на всяко едно оброчище на територията на нашата община да бъде изграден нов параклис, за да може хората да се молят и радват. Знаете, че на празниците на нашите църкви и параклиси се събират изключително много хора, затова и тяхното изграждане и съхранение е от първостепенно значение за нас.

Фокус: Предстои Ви 15-то юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Какво да очакваме от него?

Апостол Апостолов: За тази година сме планували много изненади.  Също така очакваме броят на групите и участниците да е доста по-голям от предходните години. Интересно е, че тази година местните групи много искаха и предлагаха фестивалът да се проведе в тъмната част на деня, на осветлението на стадион „Септември“ и сигурно това ще се случи поне за част от тях. Причината за това е, че групите, които ще дефилират са много и ще трябва да започнем от рано, за да може да приключим до края на вечерта. Тази година във фестивала очакваме и доста голямо международно участие. Искам да припомня, че нашият фестивал е уникален с това, че не ние търсим и каним групите, а те търсят нас и искат да вземат участие в „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Всяка година имаме много нови групи, това очакваме да се случи и на 13 януари 2018 година. Ще загатна, че тази година ще имаме нови категории за оценяване, но повече за това ще могат да разберат хората на самия фестивал. Надявам се, че и на предстоящото издание, както всяка година преди това, стадионът в Симитли ще е пълен с публика, която ще се радва на едно изключително зрелище.

Фокус: Всъщност 15 години са доста дълго време. Как успяхте да задържите интереса на публиката върху фестивала?

Апостол Апостолов: Интересът на хората идва от самите тях. Не идва от нас. Аз като кмет и моят екип основахме този фестивал, но нашата работа е по-скоро рутинна, тоест свързана с организирането на самото събитие. В общи линии ние вършим работата, както казват в театъра, „зад кулисите“. Останалото идва от самите кукери и от публиката, от това, че те искат да се изявят и да се насладят на прекрасните български традиции. Тук отново се връщаме на това, което казах преди малко, че ние в Симитли сме големи родолюбци. За нас съхраняването на българското е изключително важно и именно от там идва желанието ни да работим и развиваме фестивала. Знаете, че в него традиционно участват деца от 1 годишна възраст до възрастни, които са над 80 годишни. Майките, бащите запалват своите деца и внуци в любов към кукерството и всъщност така се случват нещата при нас. Основното в нашия фестивал е, че той съществува заради желанието на хората. Ние в общи линии вършим само техническата работа.

Добавете Вашия коментар

TOP