Кметски управник на благоевградско село вгражда снимки в дърво

26 Април 2018 | 14:18
0 коментара
Любопитно

Кметът на благоевградското село Покровник Методи Цонев не само ръководи селото, но е и творец. От изсъхнали дънери и изгнили клони той прави истински шедьоври.

Преди три години той подреди 14 пластики и картини в красива изложба „Красота на една ръка разстояние”. Последните му творения обаче са много интересни.  Вгражда снимки в дървото. „Видях, че от кухи дървета могат да се направят рамки за снимки, за огледала. Красиво, практично, всяко по себе си е уникално“, казва Цонев.

Рамките прави от кухите стволове и стебла на дърветата. Когато дървото загние, по-точно  сърцевината му, остава най-външното, здравото, кората с ликото. Те не се ползват в бита, защото всеки търси плътна дървесина. Вече Цонев може и да продава творенията си, тъй като е член на занаятчийската камара на Пловдив и е майстор на художествена обработка на дърво и дърворезба.

Преди време не можел да прави изложба базар,  защото отивал в сивата икономика без фирма и касов апарат. Сега вече това свидетелство му дава право да си плати таксата на общината и да продава  произведенията си.  Засега все още обаче прави подаръци. Има и идеи за изложба, в музея или във фоайето на Американския университет, но това ще стане след време. Засега е изложил творенията си в салона на кметството.

Имат и  идея на определени тържества да правят и селски мол – произведено от ръцете на баба. Бабите да приготвят различни специфични харни за региона или населеното място и да продават. И така искат да развиват и туризма в селото.

За хобито си кметът споделя, че го вълнува повече от 10 години. За това време той е разбрал доста неща за изкуството на дърворезбата и дървообработката. С помощта на въображението си той създава фигури на хора, различни животни, цветарници, маси, столове и рамки. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP