Кметовете на селата в община Петрич остро разкритикуваха общинските съветници: Селата обрекоха на мизерия

27 Февруари 2015 | 19:47
0 коментара
Общество

Кметовете на села в община Петрич остро разкритикуваха вчера общинските съветници, обвиниха ги в задкулисие и нежелание да решават проблемите на хората. „Купиха си за 50 000 лв. лаптопи, с които не работят, анцузи, правят банкети с общински средства, взимат грешни пари от участия в комисии за търгове, аз за нас пари няма. Орязаха ни, определиха бюджет за едно село колкото семейния на някого от съветниците”, изказаха възмущението си кметовете.

На нарочна пресконференция вчера избираемите кметове от община Петрич с декларация отправиха тежки критики към местните парламентаристи. Управниците бяха ядосани от това, че общинските съветници им орязаха парите за населените места, в приетия наскоро бюджет им гласуваха символични суми - от 5 до 7 хиляди лева. Декларацията, адресирана до обществеността и институциите, бе прочетена от кмета на село Генерал Тодоров Добри Мавриков. В нея те заявяват:

„Уважаеми избиратели от община Петрич,

Решихме да дадем пресконференция не само като кметове, избрани пряко от нашите избиратели по населени места, но и като хора, които живеят там и нямат никакво намерение да ги напускат. Нашето желание е не само ние да останем, а да задържим и младите хора по тези села, защото процесът на миграция е сериозен и той се стимулира от това, че нашите села не се благоустрояват с темповете, каквито искат да видят живеещите там.

В този ред на мисли сме разочаровани от проведената на 20.02.2015 година сесия на Общински съвет - Петрич, на която се взеха решения бюджетът на нашите села да бъде равен на семейния бюджет на някого от тези съветници. Една група от тях, която задкулисно управлява общинския бюджет, получават по 50 лева, а по някога и повече за това, че присъстват на търгове за продажба на общински имоти за не повече от 20 минути. Много са случаите, когато тези имоти се продават на загуба заради техните големи възнаграждения. Как може в продължение на целия мандат на този Общински съвет да не се проведе и една сесия, за да се разгледа финансовото състояние на болницата, която всяка година се дофинансира от общинския бюджет с около 1 000 000 лева. Заместник-кметът на община Петрич г-н Христо Георгиев предупреди, че болницата е в агония и там загубите в момента са за около 5 000 000 лева. Това ни най-малко не разтревожи Общинския съвет, който е принципалът и трябва да вземе съответните решения. Съветнтиците не само не се интересуват, но и не правят нищо, за да може това дофинансиране да намалява. Това ни навежда на мисълта, че това състояние им харесва, а че населените места не разполагат с бюджетни средства за благоустрояване, не ги интересува.

Как да обясним и този факт, когато заместник-кметът ги информира, че заради тяхното бездействие общината ще бъде осъдена за 180 000 лева, а те му отвърнаха, че им нанася обида.

Уважаеми жители на община Петрич, този Общински съвет е към своя край. Ние се обръщаме към всички Вас, идват нови избори и ако искаме нещата на общинско ниво да се подобрят, трябва да избираме по-качествени хора. Трябва бройката на общинските съветници да бъде наполовина и да се направи райониране, за да знаят избирателите кого да изберат и кой да се отчита пред тях. В противен случай нещата още повече се усложняват и ние няма да отговорим на потребностите на хората, да благоустрояваме нашите села, което да допринесе да се спре изселването на младите хора”. Това се казва в декларацията, подкрепена от кметовете и кметските наместници.

На пресконференцията вчера присъстваха почти всички избираеми кметове и част от кметските наместници в община Петрич. От избираемите 20 кметове отсъстваха само управниците на селата Кулата - Димитър Манолев, Габрене - Евтим Николов, и Скрът - Надка Райчева. Кметът на село Първомай Методи Попов подкрепя декларацията, но поради заболяване не могъл да присъства, обясниха колегите му.

Управникът на село Генерал Тодоров Добри Мавриков заяви: „Преди приемането на бюджета съветниците провеждаха срещи с културни и просветни дейци. Ние бяхме унижени, бяхме изправени в коридора, извикваха ни един по един на разпит като престъпници, това бе огромна обида за нас. В Сандански тамошните съветници разпределиха 350 000 лева за капиталови разходи за населените места, а тук при нас - нищо, жълти стотинки. Трета година чакаме средства за селата, само в болницата наливат пари. Не сме против лекарите, с най-голямо уважение към тях, но някъде има проблем, след като потъват толкова пари. За Кулата и Габрене съветниците заделят повече пари, въпреки че там се реализират и проекти, такова деление не е хубаво, грозно е. Аз имах огромни проблеми и напрежение със спирането на влака, нито един съветник не ме подкрепи. Сега партиите и съветниците ще тръгнат по селата да агитират за изборите. С какви очи - ги питам.

Ние, кметовете, имахме приоритети за селата си, бяхме посочили най-важните и значими неща които да се направят, за съжаление съветниците ни орязаха. Гласуват на парче. От нашите искания съветниците не изпълниха нищо”, каза Добри Мавриков.

Кметът на Яворница Стефан Вангелов заяви: „Ние, кметовете, бяхме внели докладни до кмета на общината и до Общинския съвет. Приветствахме първоначално идеята на новия председател на Общинския съвет Благой Калъпсъзов да ни събере и да поставим проблемите си, за да се осигури финансиране. Практическата реализация на тази идея бе унизителна за нас, влизахме един по един на разпит и обяснение като престъпници и подсъдими, и накрая нищо, орязаха ни, не ни чуха или не ни разбраха, не знам.

Част от общинските съветници са в предизборна кампания от няколко месеца. Нека да запомнят хората всички тези кандидати и през септември и октомври да знаят как да гласуват. Благодаря на съветниците Христо Малчев, Георги Ичконов и Веселин Бисерински, които изразиха лично мнение в подкрепа на кметовете. За разлика от останалите 30 съветници, те знаят какво е да си кмет без пари. Нека с 5 бона направят нещо по-значимо в селото. Пренебрегват селата за сметка на болницата - докога? Ние сме да има болница, но не може безразборно да се наливат пари там и пак да дължи милиони.

Общинска фирма „ВиК” е дружество на общинските съветници, докога водното дружество ще се използва за предизборни и лични цели. Работи се задкулисно, визирам съветниците от групата КУРОП (б.а. - в нея са партиите НИЕ, РЗС, ЛИДЕР и коалиция „Бъдеще за община Петрич”, в която са ДПС и БСДП), както и част от съветниците от групите на ГЕРБ и БСП. Посочените групи формират новото мнозинство в Общинския съвет.

Общинските съветници си гласуваха лаптопи, взеха ги, а на заседанията не идват с тях, къде са, за какво ги използват? От търгове съветниците в комисиите прибират по 50 лева. Цялата работа се върши от служителите в Общинска администрация, а съветниците прибират парите за това, че отварят плика за търгове, това трябва да се знае от избирателите”, каза Стефан Вангелов.

Кметът на село Ключ Христо Марков заяви: „Имам въпрос към председателя на Общинския съвет Благой Калъпсъзов. Питаха го за банкетите на съветниците в комплекс „Комитите”. Той отговори: „Тези сбирки сплотяват колектива”, срамен отговор. Ами да ни отпусне на нас пари и ние ще сплотим хората, но не с банкети с общински пари, а ще направим нещо, което е належащо. Това е най-слабият Общински съвет, такъв досега не е имало. Делят се на лагери и взимат задкулисни решения, едни се събират в пицария „Анджели”, други в комплекс „Авалон”, трети в „Балкантурист”. Трябва съвместно ние, кметовете на села, с Общинска администрция и Общински съвет да решаваме проблемите на хората. За съжаление това не се случва. Съветниците се имат за недосегаеми. Купиха си лаптопи, анцузи. Е, стига. Да седнат и да поработят, да отидат по селата да видят проблемите на хората, а не само когато идват избори. Срамно е това, което правят, нека, ако имат достойнство, да си подадат сами оставките. Нека хората запомнят имената на сегашните съветници, те скоро пак ще тръгнат да агитират. Нека хората да не позволят да бъде купуван гласът им, независимо от кого”, каза Христо Марков.

Кметът на село Кърналово Стоян Бойчев заяви: „Аз вече изразих мнението си за съветниците, то е негативно. Питам ги как разпределят парите за селата, за едни и същи неща - различни пари. За детски площадки в едни села се отпускат 10 000 лева, в други за същото - 5000 лева. Кметът на Рупите Георги Атанасов каза, че през този мандат кметовете на села не са получили подкрепата на Общинския съвет. Съветниците не дойдоха на място да видят проблемите, те са далеч от несгодите на избирателите. С 6000 лева за моето село какво ще направя - естествено, нищо. Тези хора пак ще искат подкрепа, но с какво лице ще дойдат”, каза Атанасов.

Кметът на Марино поле Костадин Хиджев заяви, че автомобилният трафик през селото заради отбитото движение създава огромни проблеми. „Освен че е застрашена сигурността на хората, возилата нанасят и сериозни щети, съветниците обаче не ги интересува. Аз лично снемам доверието от този Общински съвет”, подчерта Хиджев.

Кмета на село Кавракирово Александър Треновски, който е и председател на сдружението на кметовете, се опита в заключение дипломатично да поуспокои страстите на колегите си, като заяви: „Идеята на нас, кметовете, е не да водим война със съветниците, а заедно да решаваме проблемите. Ние искаме да оставим нещо след себе си. Наистина съветниците ни размотаваха, те бяха в ролята на следователи и детективи, разпитаваха ни какво ни е нужно, но явно не разбрали това, което им казахме. Общинска администация предложи да се отпуснат на селото 15 000 лева, съветниците гласуваха 5000 лева, какво ще направя с тези средства? Ако някои съветници са започнали предизборната кампания, ние не сме я, има много време, а и имаме много проблеми за решаване в селата”, каза Треновски.

Местните управници заявиха, че няма да участват със собствена листа за общински съветници, сдружението на кметовете нямало законно право на това. Неофициално извън срещата обаче кметове заявиха, че ще имат листа за общински съветници, ще се сформира местна коалиция, като в нея няма да са сегашните общински съветници.

Кметът на село Старчево Георги Кузманов предложи общинските съветници да актуализират приетия от тях наскоро бюджет и да се заложат средства за селата. „Ако съветниците не актуализират бюджета, значи работят срещу интерсеите на избирателите, които в общината са едно към едно - колкото са в града, толкова са и в селата”.

Кметският наместник на село Ръждак Георги Стоянов заяви, че „ВиК” след като отстранят авариите, оставят улиците в окаяно състояние. „Не извършават асфалтиране, след като са разкопали за отстраняване на аварии, а са длъжни”.

Част от кметовете заявиха, че от действията на съветниците са ощетени и хората в града.

За първи път в новата история кметове на села отправиха остра критика срещу общинските съветници. Местните управници заявиха, че оттук нататък ще дават гласност на всички проблеми, които срещат, и отношението към тях на местните парламентаристи./Струма.

Добавете Вашия коментар

TOP