Кметове от Благоевград на среща с евродепутата Андрей Новаков в с. Зелен дол

21 Септември 2018 | 13:22
1 коментара
Общество

Кметове на благоевградските села се събраха в с. Зелен дол, за да обсъждат как да върнат живота в малките населени места на среща с евродепутата Андрей Новаков. Поводът е мащабна кампания в подкрепа на малки населени места, които през годините на прехода са останали извън фокуса на държавната и европейска политика.

Селските кметове назоваха точно и ясно причините за обезлюдяване на малките населени места в община Благоевград, която не е допустим бенефициент за кандидатстване по програмите за селските региони, и призоваха евродепутата да провокира към промяна на правилата за европейско финансиране и да се отменят ограниченията.

Те отбелязаха, че хората, които са склонни да се заселят в селата, искат ток, вода и път, а при липсата на какъвто и да е бюджет селският управник не може да гарантира това.

След около месец ще започне да функционира специална интернет платформа, която ще презентира българските села и на английски език. Това е част от стратегията ми срещу обезлюдяването на малките населени места в България, каза на срещата Андрей Новаков.

„Все по-голям интерес има на хора към живот в селата, където е спокойно и тихо. Но за целта трябва да промотираме предимствата на нашите села. На платформата ще се качат снимки с най-забележителните места в дадено населено място – вековна църква, антична крепост, свободни земеделски парцели, имоти, дори изоставени сгради. Не се знае кой чужденец към какво точно проявява интерес, за да инвестира в някое от селата ни”, коментира още Андрей Новаков.

Някои може просто да посетят населеното място, като туристическа дестинация, други – за да инвестират в него, трети – за да заживеят там. На интернет платформата всяко едно село ще популяризира най-добрите си страни. Целта е всеки, който има интерес към даден сектор, лесно да може да се ориентира кое село какво предлага - природни и исторически дадености, възможност за развитие на земеделие, на туризъм, на винопроизводство и други дейности, с които населените места да привличат и нови жители, и туристи.

Евродепутатът подчерта, че големи възможности дава и Програма „Творческа Европа”, която подпомага проекти в областта на културата, киното, телевизията, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, наследството. Има шанс да се спечелят европейски средства за възстановяване на църкви, за организиране на културни фестивали.

Добавени коментари

ИСКРЕННО И ЛИЧНО публикува:
23 Септември 2018 | 08:10
Да кажа защо не ходих на тази среща нещо немога да си ибясна дойдел ни е на крак евродепутат събрахмесе април месец на същата среща и сега е втората е аджеба връзката между евродепутата тоест европейските програми и кметовете и наместниците не е ли общината тоест къде е на срещата общинския кмет къде е секретара на общината. За съжаление е един фарс, губи се връзката и това немогат да го Осъзнаят селските кметове прав си е Ангел Младенов по добре да си идем към община Симитли.

Добавете Вашия коментар

TOP