Кметицата на Гърмен Минка Капитанова иска 18 000 лв. над заплатата си за командировки и „представителни”

20 Януари 2017 | 19:50
0 коментара
Общество
Кметицата на Гърмен Минка Капитанова иска 18 000 лв. над заплатата си за командировки и  представителни”

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова не успя да приватизира част от местното читалище, въпреки че по нейна идея на миналата сесия съветниците гласуваха тихомълком да дадат за 10 години помещение от 135 кв. м в сградата под наем за търговска дейност и дори определиха наемната цена - 2,17 лв./кв. м без ДДС, което прави 350 лв. месечно.

Решението на съветниците завчера обаче бе върнато в Гърмен от юристите на областната управа с гриф „незаконосъобразно“. Мотивите на правистите са, че в България съгласно законите за народните читалища, за държавната и за общинската собственост държавата и общините са задължени да преотстъпят на читалищата безвъзмездно сградите, в които те развиват дейност, а не обратното.

Общинският съвет в Гърмен е направил същото за читалищата в общината през 1998 г., когато им е предоставил безвъзмездно право на ползване на сградите, с което на практика сега новите съветници се опитват да дадат под наем нещо, което не е общинска собственост. Според законовата уредба общината може да си вземе обратно сградата от читалището само тогава, когато НЧ „Искра-1924“ прекрати дейността си, а случаят изобщо не е такъв.

Върнатото решение е включено в дневния ред на сесията в Гърмен, която е насрочена за следващата сряда. Тя ще започне тържествено - с полагане клетва на новия съветник от ДПС Мурад Халил Адем, който встъпва на мястото на починалия миналия месец свой съпартиец Аджар Мустафа Узун.

Тържественият тон обаче едва ли ще се запази задълго, защото съветниците трябва да приемат и бюджета на общината за 2017 г. - едно доста емоционално събитие в почти всички български общински съвети, дори и в тези, където обикновето съветниците гласуват ан блок всички предложения на кмета.

В бюджета си за годината Капитанова е заложила 12 081 759 лв. приходи, сред които са оптимистичните 428 500 лв. от данъци. В приходната част фигурират и 104 600 лв., отпуснати за зимно поддържане на пътищата, макар че януари месец вече привършва, а общината още не е финализирала процедурата си по избор на фирма изпълнител, която ще й чисти улиците.

В разходната част на бюджета, която до стотинка е равна на приходната, предстоят първите инфарктни разисквания, защото там се гласуват персонално субсидиите за читалища, спортни клубове, заплати, транспорт и т.н. В списъка неизменно присъстват и харчовете, които ще правят кметицата и председателката на ОбС Катерина Татанова. При субсидия за всички спортни клубове в общината в размер на 22 000 лв. за цялата година, Капитанова си е определила 5000 лв. за командировки в страната и 3000 лв. в чужбина, а Татанова ще ползва 1000 лв. за пътуване в България и 500 лв. зад граница. Отделно двете дами ще разполагат съответно с 10 000 и 3500 лв. „за представителни цели“. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP