Кмет на благоевградско село спря изграждането на кариера

28 Юни 2018 | 17:36
0 коментара
Общество

Кметът на благоевградското село Логодаж – Пламен Червенков спечели дело срещу фирма за добив на строителни материали, предава БНТ.

ВАС излезе с решение на първа инстанция, че отменя решението на министъра на енергетиката за кариера в землището на населеното място.

Кариерата се намира само на 500 метра от къщите на хората и на 100 метра по въздушна линия от язовир Стойковци.

Жалбата на кмета на Логодаж Пламен Червенков, изпратена във Върховния административен съд срещу изграждането на новата кариера е подкрепена както от жители на селото, така и от управниците на съседните села Селище и Зелен дол.

Недоволството е ,че извозването на строителни материали от тежкотоварни автомобили ще доведе до разрушаване на пътища в района както и от унищожаването на природни забележителности.

Решението на Министерството на енергетиката за добив на инертни материали в землището на село Логодаж е взето преди две години. Според адвокат Гергана Янчева при издаването на акта е извършено грубо нарушение .

По думите на кмета Червенков от тези водоизточници се захранва и язовир Стойковци, който служи за напояване на няколко населени места в района.

Гергана Янчева пък е категорична, че изтичането на химични съединения в резултат на взривните работи биха довели до сериозно замърсяване на водите включително и до напълно изчезване на водоизточниците .

Добавете Вашия коментар

TOP