Клиенти масово връщат дини произведени от Тополница! Сочният летен плод мирише на тиква

10 Юли 2017 | 09:50
0 коментара
Общество

Дини ,които са засадени на семка от тиква и са със същия вкус при узряването си, се предлагат на пазарите в Петрич и целия Югозапад. Сочният летен плод идва от село Тополница , разкриха търговци.

В момента се връщат масово дини, закупени в големите супермаркети в града с касови бележки, издадени на потребителите, на цена от 0.40 лв. за кг. Същото положение се наблюдава и на зеленчуковата борса край село Кърналово, в близост до Петрич.

Инспектори на БАБХ са в процес на предприемане на стъпки за санкциониране на производителите на фалшивите дини, продаващи се на пазарите не само на  територията на града, но и на цялата област. Купувачите се възмущават, че при консумация динята, която в  повечето случаи е с  цвят бледорозов, мирише силно на тиква.

“В такива случаи с касова бележка може динята да се върне и при желание на клиента да му бъде върната сумата или да си избере нещо друго от щанда за плодове“, поясниха от голям магазин в Петрич.

На кооперативният пазар в южния град дините вървяха на цена от 0.40 лв. Никой от търговците обаче официално  не  потвърди, че продукцията идва от село Тополница, както масово се коментира. Те обаче с охота разясниха схемата, при която  раните дини се отглеждали на тиквена семка.

Технологията изисквала първо да се посади разсад с тиквена семка. След като поникне, се пикира коренчето от тиква. Изчаква се то да укрепне и след това се прави разрез. В него се слага семката на динята и така коренчето било готово след време да бъде засято на полето. Процесът бил трудоемък, но гарантирал бърз растеж ,бързо узряване на динята и най-важното било, че коренът, на който се отглеждала динята, не боледува.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP