Украинският боксьор и дългогодишен световен шампион в тежка категория Владимир Кличко прекрати състезателната си кариера.

41-годишният Кличко е определян като един от най-великите боксьори на всички времена. Той държеше абсолютната световна титла между 2006 и 2015, когато я загуби от британеца Тайсън Фюри.

След оттеглянето на Фюри украинецът изигра още един мач за поясите срещу друг британец - 27-годишният Антъни Джошуа. В края на април пред 80 000 души на ст. "Уембли" Джошуа нокаутира Кличко в 11-тия рунд. Днес украинецът обяви, че се отказва от реванш. 

Това може да даде възможност на българина Кубрат Пулев. Той е претендент за един от поясите на Джошуа, този на Международната боксова федерация (IBF).

Организацията беше решила да отложи мач между британеца и Пулев, ако Кличко реши да търси реванш за загубата си в края на април.

Промоутърът на Джошуа Еди Хърн наскоро заяви, че неговият боксьор ще се бие със сигурност на 11 ноември в Лас Вегас. Ако противника не е Владимир Кличко, то вече е много вероятно да бъде Кубрат Пулев.

Пулев и Кличко се биха през 2014г., като украинецът нокаутира българина още в 5-ия рунд (виж във видеото). Оттогава насам Пулев се бори за нов мач за световните титли. Загубата от Кличко е единствената в неговата кариера. 

Владимир Кличко - кралят на аматьорския и професионалния бокс

 "Като аматьор и професионален боксьор постигнах всичко, за което някога съм мечтал. Сега искам да започна своята втора кариера след бокса", обяви днес украинеца, чийто прякор е "Стоманеният чук".

Той има едва 5 загуби в 69 мача на професионалния ринг, две от които дойдоха след като беше навършил 39 години. 53 от победите му са с нокаут.

Отличаващ се едновременно с висок ръст, атлетична физика и голям размах, украинецът е смятан за един от най-великите боксьори на всички времена. 

През 1996г. 20-годишният Владимир Кличко печели олимпийската титла в свръхтежка категория - върхът в аматьорския бокс.

По-късно същата година излиза на професионалния ринг. Държи рекорда за победна серия с 24-0 до първата му загуба от американеца Рос Пюрити през 1998г. По ирония на съдбата, това е единственият мач на Кличко в родната му Украйна.

Победен е още два пъти,  през 2003 и 2004, преди през 2006г. да започне 9-годишното му царуване на върха на световния бокс.

"Преди 27 години започнах моят път в спорта. Това беше най-добрият избор на професия, който можех да направя.

Благодарение на него пропътувах света, научих нови езици, създадох бизнес, изградих интелектуална собственост и помагах на хора в нужда", изтъкна Кличко по време на видео излъчване в сайта му, с което сам анонсира края на карирета си.

"Надявам се, че следващата ми кариера, върху която работя и планирам в последните няколко години, ще е поне толкова успешна, колкото предишната, ако не по-успешна", допълни украинецът.     

По-големият му брат Витали Кличко също е световна боксова легенда, а от няколко години е в политиката, като в момента е кмет на украинската столица Киев. Витали беше едно от дейните политически лица по време на протестите в Украйна през 2013 и 2014 година. 

През годините братята Кличко отказват многобройни оферти за мач помежду им. Причината е обещание, което дават на своята майка в началото на кариерите им.