Кюстендил празнува!

29 Януари 2018 | 07:31
0 коментара
Култура

Днес Кюстендилци празнуват! Тържествено шествие, концерт и изложба ще съпътстват жителите и гостите на града през днешния ден, когато се навършват 140 години от Освобождението на Кюстендил от османско иго.

Официалната тържествена програма ще започне в 11 часа, когато ще тръгне празничното шествие от площад „Велбъжд” до паметника на Ильо войвода.

Всички желаещи ще могат да се любуват на експозицията „Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край" в Регионален исторически музей.Тя ще бъде с вход свободен и ще бъде достъпна от 10 до 16 часа.

Денят ще завърши с тържествен концерт в читалище "Братство" от 18 часа.

Кюстендил е един от най-древните български градове. През V - ІV век пр. н. е. на това място траките основават селище. По-късно превръщат града във важна крепост. Градът е споменат и под името Велбъжд в грамота от византийския император Василий II от 1019 г. Днес тук можете да разгледате: Художествена галерия Владимир Димитров - Майстора, Къща музей Димитър Пешев, Асклепион на Пауталия римска водолечебница; Църквата Св. Георги, Парк Хисарлъка. В близост до града се намират водопада Полска Скакавица, Стобските пирамиди.

Датата 29 януари е обявена за официален празник на Кюстендил от 2009 г.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP