Китан Галчев, кмет на гр.Добринище: Чрез ритуалът „Топене на китки” се предвижда какво ще се случи през годината

05 Май 2018 | 16:31
0 коментара
Общество

Чрез ритуалът „Топене на китки” се предвижда какво ще се случи през годината. Това разказа за „Фокус” Китан Галчев, кмет на Добринище.

„Ритуалът „Топене на китки” , който се прави на Гергьовден е един от най- добре запазените. Той никога не е спирал да се прави. Досега се е правел по махалите и самия ритуал представлява, че момите в махалата си правят китка, която вечерта преди Гергьовден топят в големи делви, глинени съдове. През нощта се пазят от ергените и на сутринта младо момиче на 12- 13 години изважда китките”, разказва Галчев.

По думите му всяка мома си е оставя нишан, за да си припознае китката. Отстрани жени пеят песни, в които се говори за жътва, за женитба, за новородени деца.

„Китката, която се извади, това ще се случи на момата следващата година. Този ритуал е запазен по махалите и от 2015 година решихме да го правим на центъра на Добринище , като и самата махала си прави самия ритуал в махалата и после се събираме на центъра и всички заедно празнуваме Гергьовден, като вече се пресъздаде самия ритуал от участниците в самия празник Гергьовден”, каза Галчев.

По думите му хората са подели инициативата и с голямо желание всички присъстващи са с народни носии.

„През 2015 година почти всички бяха в народни носии. През 2016 година бяха около 2/3 , а сега като гледам ентусиазма ще се броят хората, които няма да бъдат в народни носии. Може би ще бъдат само гости на Добринище, макар че и гостите, които посещават града и те вече са облечени в народни носии”, каза Галчев.

Добавете Вашия коментар

TOP