Китайско бойно изкуство демонстрираха в ЮЗУ „Неофит Рилски“

11 Октомври 2018 | 15:12
0 коментара
Култура

Днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ студенти, преподаватели и гости отбелязаха традиционния китайски празник „Средата на есента“.

Инициатор на тържеството, което се състоя в класна стая „Конфуций“ бе Филологическият факултет.

Специален гост на празника бе майсторът по китайско бойно изкуство Тай чи – Валери Иванов –Лаошъ, един от основателите на школата "Кунгфу център Сюангуей", основана през 1995 г. Той впечатли гостите с демонстрация на древното китайско бойно изкуство.

„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това, че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява по време на война.

По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин“, каза Валери Иванов.

Той отбеляза, че бойното изкуството Тай чи се практикува в България повече от 40 години и печели все повече последователи.

Добавете Вашия коментар

TOP