Китайският премиер изумен от прабългарски календар в Разлог

06 Юли 2018 | 17:55
1 коментара
Култура

Въпреки че Китай и България са географски отдалечени, те поддържат приятелски контакти от античността. 

„Китайският календар, с 12-те животински знака се доближава до голяма степен до този на прабългарите“. Това каза Ли Къцян, премиер на Китайската народна република.

Археологическата находка е единственото пълно и запазено изображение на древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България. Той е символ на българското летоброене и е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на 20-и век.

Календарът представлява каменен диск с кръгообразна форма – с диаметър 10 м. Двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет. Българите използват календара от дълбока древност до края на 19-и век. След проучвания археолозите датират находката от 8 век сл. Хр.

Календарът съдържа дванадесет образа на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави 1 обиколка около Слънцето).

Възстановяването на календара върху 12 мраморни плочи, всяка, от които тежи между 1 и 2 тона, започва през 2007 година. Календарът е възстановен от скулптора Асен Ботев със средства от община Разлог. Днес находката може да се види в Централния парк на града.

Добавени коментари

ГРОБ публикува:
06 Юли 2018 | 22:44
Абе ГЕйчев, оти не му сложи едни тъмни очила със щори като на джендатите (едно време им викахме педали) и ти си имаш таков, та да не гледаа бае жунглата в която ги си докарал, КЕЕ НЕ ВЕ Е СРАМ БЕ, ЛАМАРИНИЕНИ ЛЕ ВИ СА ОЧИТЕ????!!!!! ИДЕ ВРЕМЕ ЧЕ ВЕ ИЗМЕТЕМММММММММММММ!!!!!!!!!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP