Криптовалутите може да понесат нов, много сериозен удар. Според информация на в. The Wall Street Journal, Китай се готви за рязко затягане на контрола над криптовалутите.

Една от обсъжданите мерки дори е въвеждане на пълна забрана за всички финансови борси, които извършват обмен и търговия с виртуални пари. По-рано този месец Китай вече забрани една друга финансова технология - т.нар. Initial Coin Offerings (ICO). При нея компаниите могат да издават виртуални токени срещу пари и така да финансират свои проекти или бизнеса си. В замяна потребителите стават своеобразни акционери и могат да препродават токените или да ги използват като разплащателно средство за услуги.

ICO, както и криптовалутите, са практически нерегулиран финансов пазар. Мнозина от привържениците на двете технологии смятат това за едно от основните им предимства. Самите регулатори обаче никак не харесват идеята и редовно предупреждават за липсата на каквито и да е законови защити за акционерите.

Китай е сред най-строгите държави в това отношение. След като забрани ICO, правителството дори нареди на всички компании в страната, които са използвали ICO, да върнат парите на инвеститорите.

Сега властите са насочили вниманието си и към Bitcoin. Китай всъщност е най-големият пазар за криптовалутата в света. Освен това много жители на страната я използват като средство за защита от евентуални сривове на официалната китайска валута. Китай е и страната с най-голямо навлизане на финансови технологии като мобилни плащания, онлайн заеми и др.

Заради всичко това регулаторите виждат криптовалутите като потенциална заплаха за икономиката на страната и официалната валута. За сега няма окончателно решение дали да се въведе пълна забрана на борсите за Bitcoin или да се приемат други по-строги, но не толкова крайни мерки. В края на миналата седмица планът е бил представен на представители на въпросните борси за обсъждане. Затягането на контрола ще позволи на властите да следят по-добре и движението на парите и активите, което не е толкова лесно с криптовалутите и виртуалните ICO.