Кирил Георгиев: Над 200 души ще вземат участие в протеста срещу кмета Вельо Илиев, заради откриването на новата спортна зала в Петрич

30 Юли 2015 | 00:46
1 коментара
Общество
Кирил Георгиев: Над 200 души ще вземат участие в протеста срещу кмета Вельо Илиев, заради откриването на новата спортна зала в Петрич

В Петрич предстои откриването на нова спортна зала, която към момента е обект на разследване, заради множество нередности свързани с нейното изграждани. Предвиденото за тази седмица тържествено отваряне на спортното съоръжение за пореден път предизвика вълна от недоволство сред петричани и те се готвят да излязат на пореден протест срещу общинския кмет Вельо Илиев и неговите подчинени.

В интервю за Pirinsko.com Кирил Георгиев, председател на Сдружение за граждански контрол на управлението на Община Петрич разказа повече за нередностите около строежа на залата и предстоящия протест на местните жители.


Водещ: Защо откриването на нова спортна зала в Петрич стана причина гражданите отново да се готвят за протест и то с жива верига?


Кирил Георгиев: Защото в момента тази зала се разследва и се очаква присъда по нея. Там има нарушения на процедурата, нарушения в строителството на самата зала и по този повод ние готвим протест. Не може премиерът Бойко Борисов да бъде поканен да открие залата при положение, че всички знаят, че има нарушения и се води разследване около тази зала.


Водещ: Споменахте множество нарушения свързани с изграждането на Общинската спортна зала ще можете ли с няколко думи да обобщите в какво точно се изразяват въпросните нередности?


Кирил Георгиев: Да започнем с това, че има нарушение в самата процедура по възлагането на поръчката. След това има промяна в конструкцията, която не съвпада с тази за която е била проведена процедурата. И не на последно място има нарушения в документацията свързана със самото изпълнение и въвеждането в експлоатация на съоръжението. Това е за което знаем ние. Важно е да се отбележи, че в момента цялата документация свързана с изграждането на залата се намира в прокуратурата която води разследване и се очаква да се повдигне обвинение.


Водещ: На коя дата трябва да се състой откриването на залата?


Кирил Георгиев: За сега се говори за две дати, едната е 30, другата 31 или събота, но няма нито час нито нищо, просто тихомълком се правят някакви задкулисни откривания.


Водещ: Казахте, че точната дата се пази в тайна. На какво според вас се дължи това?


Кирил Георгиев: Нямам представа. Може би кметът Вельо Илиев крие, но незнам защо. Той трябва да обяви пред обществеността на кой ден ще се открива залата. Както казах за сега се говори за две дати, но няма нищо конкретно.


Водещ: В такъв случай за кога е предвиден вашият протест?


Кирил Георгиев: Ние ще излезем на протест днес, 30 или 31 юли, защото тогава очакваме да се състой откриването. Поне такава информация успяхме да открием в интернет. Така бил заявил кметът Илиев.


Водещ: Как възнамерявате да протестирате и по – конкретно в какво точно ще се изразят вашите протестните действия?


Кирил Георгиев: Отново ще организираме автопоход с лозунги. Ще извадим всички налични моторни превозни средства с които разполагаме в това число леки и товарни автомобили. Хората също ще излязат с плакати. Ако недай си боже се появи и премиерът Бойко Борисов ще извадим плакати, както срещу него, така и срещу ГЕРБ.


Водещ: По какъв начин ще се обърнете към премиера Бойко Борисов и защо?


Кирил Георгиев: Причината да се обърнем към премиера е свързана с това, че според нас щом той идва да открие съоръжение, което е незаконно, то това означава, че той подкрепя и е свързан със сегашното ръководство на Петрич.


Водещ: Какви точно са вашите искания към премиерът Бойко Борисов, какво искате да му кажете?


Кирил Георгиев: Очаквам, че премиерът не е запознат, конкретно в детайли с това откриване, а до колкото знам той обича да прерязва ленти. Само, че би трябвало тези обекти да се проверяват, дали са изпълнени съгласно изискванията на европейските програми от където се финансират.


Водещ: Според Вас може ли да се каже, че поканата от страна на Вельо Илиев към Бойко Борисов да присъства на откриването на спортната зала е поредния PR акт от страна на кмета, и че по този начин той започва да изгражда своята предизборна кампания?


Кирил Георгиев: Има такъв момент. След като вече времето е, ако мога да кажа така „предизборно“ и се кани ГЕРБ, то идеята е да се определи дали партията има позиции в Петрич или вече е взето решение кметът на Петрич да си остане същия.


Водещ: Вие като жител на Петрич, опасявате ли се, че Вельо Илиев може да спечели изборите тази есен?


Кирил Георгиев: Лично аз се съмнявам, че той ще спечели изборите, защото настройката в хората е много голяма, но все пак знаете, че през тези години управляващите в Петрич натрупаха много пари, които бих нарекъл „мръсни пари“. А както предполагам знаете в Петрич изборите се печелят само с пари. Ние лично нямаме излишни пари за избори и такива не смятаме да даваме и категорично сме заявили, че ние с пари не се занимаваме за това, който ни подкрепя, добре. За съжаление хората са крайно бедни и се подвеждат за 20 , 30 или 50 лева. Освен това с тази увеличена администрация от 90 на 385 човека е категорично доказателство, че кмета си урежда нови гласоподаватели и то цели семейства. И не само това. Непрекъснато се назначават хора на работа по граждански договори на 4 или 8 часа по програмите за временна заетост. Всички тези хора се назначават с цел предизборна кампания. Най – лошото е, че парите които се харчат не са лични на Вельо Илиев, а са на нас обикновените хора. За съжаление не се вижда и някакво подобрение след като бе назначена толкова голяма администрация, а дори напротив – тази администрация не работи.


Водещ: От сегашното ръководство на общината правят ли опити да търсят диалог с вас протестиращите?


Кирил Георгиев: Не, дори напротив. Никакви контакти не се осъществяват с нас, а само изпращат разни ако може да ги наречем „частни бойни части“, които търсят както се казва под вола – теле. И ако трябва да го кажа с няколко думи, то те плашат хората, които не се подчиняват на ръководството.


Водещ: Колко хора очаквате да се включат в протеста?


Кирил Георгиев: Предполагам, че ще излезем около 200 души. Като това са представители на всичките 8 политически партии на територията на общината с изключение на Реформаторския блок, които подкрепят Вельо Илиев. На протеста ще дойдат и представители на Сдружението на строителите, Сдружението за граждански контролно на управлението на община Петрич и Сдружението на хотелиерите.

 

Както Pirinsko.com писа, че пазеното в дълбока тайна откриване на скандалната спортна зала на Петрич заприлича на комедия заради многократното отлагане, едно е ясно – на събитието ще се срещнат протестърите срещу В. Илиев и премиера

Откриването на придобилата скандална известност нова спортна зала на Петрич, което се отлага вече няколко пъти от месец март насам, започна да прилича на комедия, която спокойно би могла да бъде озаглавена „Неродена мома” заради перипетиите в нея. Заплетен в тези перипетии се оказа и заместник кметът на Серес, който във вторник пристигна да присъства на тържественото събитие, но на халост – откриване пак нямаше. То бе отложено за пореден път неизвестно за кога. Огромният мерак на кмета на Петрич Вельо Илиев е да доведе премиера при залата направо от откриването на лот 4 на АМ „Струма”, което се очаква да стане в събота. Ето защо започна усиленото почистване на района около спортното съоръжение, за да има готовност то да бъде открито във всеки един момент.

В готовност се поддържа и агитка от 60 служители на Общинска администрация, които заминаха организирано за Банско на семинар, на който трябва да сплотят духа и редиците си. След пристигането си общинарите-екскурзианти ще се изсипят с пресни сили пред залата, за да засипят с ръкопляскания, овации и всички признаци на всенародна любов кмета строител.  

Причините за постоянното отлагане са две: мераците на кмета Вельо Илиев непременно да пререже лентичката заедно с премиера Бойко Борисов, от една страна, и от друга – желанието и готовността на протестърите, които от няколко месеца искат оставката на петричкия кмет, да спретнат жива верига около залата, и в най-тържествения момент да връчат на премиера дебелата папка с нарушения на законите при провеждането на обществените поръчки, допуснати от чиновниците на Вельо Илиев и приближените му бизнесмени и фирми. Те дори са пуснали писма до кмета с искане на разрешение за протестни действия.

Заради страха от протестърите поредната дата и час на откриване на залата се пазят в дълбока тайна. Толкова дълбока, че ситуацията прилича на режима на тока в България в началото на Промените, когато не се знаеше кога ще светнат лампите в домовете ни.

Последно насрочените дати „Х”, които се предават от уста на уста от хората на кмета Илиев, са две: днес, 30 юли, или събота, 31 юли, в 17 часа. Началният час е 17,00, защото протестърите имат разрешение за протест до 16,00 часа!!!

Лъскането на района около спортната зала продължава. Продължава и работата на разследващите, които нищят как е проведена процедурата за избор на строител на залата. Засега е известно, че са засечени злоупотреби с европейски средства в крупни размери. Очакват се обвинения. 

Кирил Георгиев: Над 200 души ще вземат участие в протеста срещу кмета Вельо Илиев, заради откриването на новата спортна зала в Петрич

Добавени коментари

Протестър публикува:
30 Юли 2015 | 15:52
Тоя е съвсем изкукуригал. Явно е много силна жегата в Петрич.

Добавете Вашия коментар

TOP