Кипър ще покрива разходите на всеки заразен по време на почивка

27 Май 2020 | 14:55
0 коментара
Общество

Кипър се ангажира да покрие всички разходи на всеки, който даде положителна проба за коронавирус, докато е на почивка в страната, се казва в правителствено писмо, предаде АП.

Кипърското правителство казва, че ще покрие настаняването, прехраната и лечението на пациенти с Ковид-19 и техните семейства. Пациентите ще трябва да си платят само за таксито до летището и за обратния полет.

Болница със 100 места ще се грижи изключително за чуждестранните пътници, които дадат положителни проби. Около 112 места в интензивни отделения с 200 респиратора ще бъдат запазени за критично болни пациенти. Хотел за карантина с 500 места ще бъде резервиран за членовете на семействата на заразените и за други близки контакти.

Ангажиментът се съдържа в писмо, датирано с вчерашна дата и изпратено до правителства, авиокомпании и туроператори, в което се описват здравните и санитарните протоколи, които ще прилага правителството, за да привлече туристи.

Туризмът формира 13 процента от кипърския брутен вътрешен продукт. Тази година страната очаква да изгуби до 70 процента от 2,6 милиарда евро приходи, които генерира туризмът.

Писмото, подписано от министрите на външните работи, на транспорта и на туризма, подчертава, че страната има едно от най-ниските нива на зараза в Европа, като са тествани над 10 процента от населението.

Международните полети към Кипър ще бъдат възобновени на 9 юни - първоначално от 19 страни, като пътниците ще трябва да се подложат на тест за Ковид-19 три дни преди заминаването си. Тази мярка ще бъде вдигната на 20 юни за 13 страни, включително Германия, Финландия, Израел, Гърция и Норвегия.

Разрешението за пътуване ще обхване и други страни при постоянна оценка на нивата на зараза. Пътниците ще трябва да носят маски по време на полета. При пристигането им в Кипър ще бъде измерена температурата им, ще бъдат правени и случайни тестове. Туристите ще трябва да попълнят декларация, в която да посочат къде са пътували през последните 14 дни, че нямат симптоми и не са били в контакт със заразени хора през този период.

Добавете Вашия коментар

TOP