Казваме „да“ без пари в Деня на влюбените

13 Февруари 2021 | 12:08
0 коментара
Общество

В Кюстендил не искат да се женят заради затворените кръчми

Сватба без пари предлагат част от общините у нас в Деня на влюбените. Тази година празникът се пада в неделя и обичайно много двойки избират да си кажат заветното „да“ точно на тази дата.

Въпреки че Денят на Св. Валентин през 2021 се пада през уикенда и опцията бракосъчетанието да е безплатно, голям наплив от желаещи няма. Това показа проверка на „Монитор“ в обредните домове в страната.

Така например в София желание да сключат брак в неделя са заявили 25 двойки. Ако церемонията е проста - без музика, хор и почерпка за гостите, младоженците няма да плащат нищо на общината.

Безплатно ще се сключва брак и в Хасково и Димитровград в Деня на влюбените 14 февруари. В Хасково вече пет двойки са заявили желание да си кажат заветното „да“ на сакралната дата. В Димитровград засега има само една двойка. Традицията в бригадирския град започна преди 7 години. Съобразно мерките при пандемия сключването на бракове се осъществява в тесен кръг в ритуалната зала, където освен общинската служителка и новобрачната двойка са и техните свидетели - кумовете.

Инициативата води началото си от 2015 година, когато кметът на общината Иво Димов инициира промени в общинската наредба. Оттогава навръх Свети Валентин брачният ритуал е безплатен за всички, решили да се врекат във вечна вярност на своята половинка. Тази година бракосъчетанието ще е пред Огромното сърце в парк „Марица“ в Димитровград. Така от общината се надяват да направят ритуала още по-романтичен и незабравим за новобрачните. Традицията се налага и от общината в Хасково от няколко години. Миналата година от екстрата за влюбени са се възползвали 6 двойки. Тази година са пет, което според местното кметство е добър знак.

Заради затворените заведения тази година в Кюстендил липсват желаещи двойки да си кажат заветното „да“ на 14 февруари, установи репортерска проверка на „Монитор“. Масово двойките искат да отбележат празника си с близки и роднини, но заради пандемията и мерките към този момент това е невъзможно, коментираха обреднички от Кюстендил. Те уточняват, че към този момент се женят основно двойки, при които жената е в напреднала бременност и не могат да чакат.

„В края на миналата година имахме такава сватба. Жената искаше да роди омъжена и сключиха брак само в присъствието на кумовете“, обясниха още от обредния дом. Оттам уточниха, че през тази година двойките, които решат да се бракосъчетаят, ще трябва да заплатят 84 лв. за ритуала в обреден дом, при изнесена церемония сумата е 132 лв., а само подпис излиза 24 лв. За разлика от Кюстендил в Дупница пък вече има две двойки, които ще се врекат във вярност в Деня на влюбените. Те със сигурност няма да празнуват в ресторант, но това не ги притеснява. „И двете двойки са млади. Казаха, че след отпадането на мерките ще съберат роднините си“, обясниха и обреднички от Дупница.

Само една двойка ще сключи граждански брак на 14 февруари тази година в Сватбения дом на ул. „Тома Кърджиев“ 4 в Русе, съобщиха за „Монитор“ от бюрото за радостни услуги към общинското предприятие „Обредния дом“. Ритуалът в Сватбения дом се заплаща за разлика от сключването на граждански брак в сградата на общината, където услугата е безплатна, но могат да присъстват не повече от 4 души.

В Добрич пък няма записани заявки за сватбени ритуали - тържества или записвания, за 14 февруари - Свети Валентин, или Деня на влюбените. Според директора на общинското предприятие „Обреден дом” Румена Маринова 14 февруари не е атрактивен ден за младоженците. За тази година до момента има 40 записвания за сватби, запазени са дати и часове, най-вече за летните месеци. Но дали ще се случат бракосъчетанията, основно зависи от действащите противоепидемични мерки и ограничения. През 2020 г. в Добрич са били сключени над 500 граждански брака, като преобладават разписванията.

32 са двойките, които вече са резервирали венчавки в Двореца в Балчик за тази година. Първата от тях е с дата 7 май.

Добавете Вашия коментар

TOP