Казусът „Фарма Петра“ Петрич отново влезе в съдебна зала!

14 Май 2019 | 13:57
2 коментара
Общество

След 7-месечна пауза делото срещу екскмета на Петрич Вельо Илиев и бившия гл. счетоводител на общината Младен Пильоков по казуса „Фарма Петра“ вчера отново влезе в съдебна зала. Дългият срок бе даден по искане на вещите лица, на които им бе нужна поне половин година да изпълнят задачите в комплексната съдебно-счетоводна експертиза. За да се запознаят с обемните доказателства, събрани в 46 тома, тримата експерти – счетоводител, лекар и фармацевт, се бяха разбрали да се редуват по график в адвокатската стая на Окръжен съд, тъй като материали от делото не могат да се изнасят навън.

На вчерашното заседание обаче се оказа, че експертизата не е готова, а вещото лице д-р Ковачева от РЗИ – Благоевград е подала молба, че се отказва. Тя лично обясни, че през януари е била избрана за шеф на дирекция в РЗИ и няма време да работи по експертизата. „Защо не уведомихте съда през януари?”, попита прокурор Весела Стоилова вещото лице д-р Ковачева, която й отговори, че била натоварена.

До месец януари заедно с фармацевта Харизанов, с когото са работили в синхрон по експертизата, са успели да прегледат рецептите само за 2 месеца на 2011 г. След повишението на д-р Ковачева работата им спряла. В същото време третото вещо лице Тахова, която е ангажирана със счетоводните изисквания, заяви, че е успяла да се справи с половината от документите, но добави, че работата на другите експерти е по-сложна. Прокурор Весела Стоилова поиска от съда да наложи санкция на вещото лице д-р Ковачева и отмени определението си, с което е допусната тройната експертиза.

Срещу това възразиха и двамата защитници, като адвокат Красимир Дуков напомни, че този проблем не би се появил, ако на досъдебната фаза е било уважено искането му за назначаване на същата експертиза.

Съдебният състав, председателстван от окръжния съдия Татяна Андонова, отказа да отмени определението си за комплексната експертиза и замени вещото лице с ново, което предстои да бъде посочено от директора на РЗИ д-р Калоянов. В същото време съдията призова експертите към коректност и отговорност и ги предупреди, че в противен случай могат да бъдат глобени. Следващото заседание бе насрочено за 14 октомври.

Целта на съдебно-счетоводната експертиза е да установи дали рецептите са счетоводни документи, и ако са такива, дали са спазени специфичните счетоводни изисквания и дали са отговаряли на действащите наредби. Искането бе направено от адвокат Красимир Дуков, който защитава Младен Пильоков във връзка с обвинението, че като гл. счетоводител е допуснал умишлена безстопанственост и занижен контрол по отношение на реквизитите на рецептите, в резултат на което община Петрич била ощетена с 1 117 697 лв.

Бившият кмет Вельо Илиев пък е обвинен, че не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки – открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г., и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военно пострадалите в община Петрич, тъй като целял да набави за „Фарма Петра“ ЕАД облага в размер на 926 281 лв.

Делото е на финала, който обаче се отдалечава във времето заради комплексната експертиза, която според съда е важна за разкриване на обективната истина.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Добавени коментари

Нищо ново! публикува:
14 Май 2019 | 17:32
При два сбъркани тото тиража ,е нормално ,и това !Затова името на вестник "Струма",се е превърнало в нарицателно .Хората ,след празниците бяха готови да линчуват,ламтеещите за големи заплати ,"Журналисти".Сега "Крави "в Дупнишко !Ейде ,стига ,бе ,с тия простотии!
демек публикува:
14 Май 2019 | 15:29
Вельо и Пильоков правете си сметка....ако работите за ББ няма да ви закачаме 4-5 години

Добавете Вашия коментар

TOP