Категорично! Санданският адвокат Стефан Матеев и авера му Юксел Митев остават зад решетките

27 Септември 2018 | 17:02
0 коментара
Криминално

Адвокат Стефан Матеев и съратникът му Юксел Митев, които са обвинени за грабежа в Роженския манастир, остават зад решетките, реши окръжният съд в Пловдив.

Юристът от Сандански ще отговаря пред Темида и по още едно обвинение – за преправения в боен газов пистолет, открит в дома му. Според прокуратурата именно той е организирал грабежа, извършен от тях двамата и още двама непълнолетни, целта на който пък била да търсят съкровището на четата на Яне Сандански.

„Ако открием съкровището, няма да има нужда повече да работите. Ставате милионери”, казал на останалите трима адвокатът, стана ясно от думите на прокурора в съда в Пловдив. Непълнолетните ученици бяха пуснати от ареста още от предишната съдебна инстанция с мярка „под надзор на инспектор от детска педагогическа стая”, а Матеев и Митев останаха под стража и обжалваха това в окръжния съд.

Според прокуратурата адвокатът е дал тиксо на останалите, за да вържат свещеника в манастира и да могат да разбият стената. Взели телефона на отеца, за да не може той да се обади и да повика помощ. Усетили се, че има камери и се върнали да ги разбият, но не съобразили, че записите се пазят на друго място. Отново според разследващите обирджиите са търсели съкровище, скрито в обителта. Това били митични пари за откуп, който четата на Яне Сандански получила в началото на миналия век при отвличането на американската протестантска мисионерка мис Елън Стоун и бременната й приятелка Катерина Цилка.

За откупа на двете няколко месеца по-късно били платени 15 000 турски златни лири, които според легендата, били скрити в Роженския манастир.
Окръжният съд остави Матеев и Митев за постоянно в ареста, тъй като за първия имало опасност да извърши друго престъпление, а вторият да се укрие, защото работел в Кипър.

Определението е окончателно и не може да бъде обжалвано./Монитор/

Добавете Вашия коментар

TOP