Категорично! Отпадъците на Благоевград ще се извозват в Разлог

20 Ноември 2017 | 12:48
0 коментара
Общество

Отпадъците на Благоевград ще бъдат извозвани в Разлог след преустановяване дейността на депото на общината, което се намира в землището на село Бучино.

Това решение бе взето днес на извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград.

По време на заседанието се стигна до сериозен дебат между кметът д-р Атанас Камбитов и част от общинските съветници във връзка с разглежданата точка, която бе включена под номер 5 в дневния ред на местния парламент.

Кметът на Благоевград припомни, че ако депото не бъде затворено до 31 декември, то тогава общината ще подлежи на сериозни финансови глоби.

„Глобите, които биха ни били наложени са в пъти по-големи от това, което ще плащаме за извозване на отпадъците до Разлог. Нека не забравяме, че всъщност ние вече имаме избран изпълнител за изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците в село Бучино и затова се надяваме, че до август месец проблема ще бъде решен“, каза още д-р Атанас Камбитов.

На въпрос от страна на един от общински съветници, относно това кой ще поеме разходите за извозването на отпадъците в Разлог, кметът на Благоевград заяви, че общината сама не може да си позволи да плати сумата, която ще бъде необходима, затова ще се търси помощ от страна на държавата.

„Правителството на Бойко Борисов винаги подхожда адекватно и е показало отношение към Благоевград, затова нямаме съмнение и се надяваме, че и в тази конкретна ситуация, държавата ще ни помогне“, отбеляза д-р Камбитов.

Той заяви, че освен в Разлог, ще се търсят и други варианти за извозване на отпадъците на Благоевград и останалите четири общини в сдружение, с които е общината – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила, защото капацитетът на депото в Разлог е 38 тона.

Общинските съветници разгледаха и приеха и други две точки на днешното си заседани, които също бяха свързани с проблема за отпадъците на Благоевград.

Първата от тях касеше „Актуализация за 2017 година на Програма за управление на отпадъците на Община Благоевград за периода 2015-2020 година“, а втората кандидатстване по процедура № BG16M1OP002-2.002

„Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци” по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 година”.

Добавете Вашия коментар

TOP