Катар е използвал различни нелегални техники от тима „черни операции“, за да спечели домакинството на световното първенство през 2022 година, твърди „Съндей Таймс.“ Авторитетното издание се позовава на налични документи, които показват, че арабската държава е използвала американска PR фирма и бивши агенти на ЦРУ, за да намалят шансовете на своите съперници – САЩ и Австралия.

Целта на наетите хора е била да направи пропаганда, която да създаде впечатлението, че останалите кандидатури за Мондиал 2022 нямат вътрешна политическа подкрепа в страните си. Подобна кампания е в нарушение на правилата на ФИФА. Както е известно, за домакинството на световното първенство Катар се състезаваше със САЩ, Австралия, Южна Корея и Япония.

Според правилата на световната футболна централа нито един кандидат за домакинство няма право да използва писмени и и устни изявления, реклами и други подобни материали, за да атакуват кандидатурите на други членове на ФИФА.

Това не е първото обвинение срещу световното първенство в Катар. Преди това имаше съмнения за корупция, но те не бяха доказани в двегодишното разследване на управата на световния футбол.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Тогава обаче не бяха налични документите, с които в момента „Съндей Таймс“ разполага. Британското издание нахвърля и аспектите на предприетата от Катар кампания срещу конкурентите.

* Уважаван университетски преподавател е получил 9000 долара, за да напише негативен доклад относно огромните разходи, които ще струват на САЩ организирането на световно първенство. Докладът е бил разпространен в новинарските медии по света.

* Журналисти, блогъри и високопоставени лица са били наети във всяка конкурентна държава, за да създаде негативна светлина на съответните кандидатури.

* Група американски учители по физическо възпитание са получили пари, за да окажат натиск върху техните конгресмени, които от своя страна на да се противопоставят на американската кандидатура за Мондиал 2022. Задачата на учителите била да докажат, че парите за организиране на световно първенство е по-добре да отидат за финансиране на спортни програми в училищата и университетите.

* Платени са протести по време на австралийски мачове по ръгби, където се акцентира на противопоставянето на кандидатурата на страната за домакинство на световни първенство.

* Изготвени са разузнавателни доклади, като в тях е имало компромати срещу всеки индивид, работещ в подкрепа на противникова кандидатура.

Документите, с които „Съндей Таймс“ разполага, са предоставени от източник, който по онова време е работил за кандидатурата на Катар.

Информацията от книжата посочва, че за изпълнението на целите е била наета нюйоркската компания „Браун Лойд Джоунс“, както и група бивши агенти на ЦРУ. Всички твърдения на „Съндей Таймс“ са отречени от Върховния комитет на Катар за опазване на наследството. От американската PR компания не са отговорили на запитването на авторитетното британско издание. ФИФА държи на изводите, направени след двегодишното разследване на катарската кандидатура.БЛИЦ-СПОРТ