КАТ с акция "Ваканция", вижте какво ще контролират

22 Юни 2021 | 17:04
0 коментара
Криминално

В ход е традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в периода между 15 юни – 31 август, а целта е опазване на живота и здравето на децата през ваканционния летен период.

По този повод са планирани както превантивни дейности, така и засилване на полицейския контрол най-вече в летните курорти и малките населени места, където обикновено децата прекарват летните месеци.

Освен провеждането на срещи, беседи и работа с деца в различни формати, целящи да повишат тяхната информираност за безопасното им поведение на пътя, са планирани и множество специализирани полицейски операции с акцент

превоз на деца с моторни превозни средства и

правилно поведение на пътя с велосипед.

Статистиките на Министерството на вътрешните работи показват, че през 2020 година жертви на пътя са станали общо 22 деца, а ранените са 883, като в сравнение с 2019 г. юю загиналите са по-малко с 11, а ранените – с 253.

Общо тежките катастрофи, регистрирани само по време на летните месеци миналата година (от 1 юни до 31 август 2020 г.) са 1889,

при които са загинали 133 души.

От тях деца са 7 или 32% от всички 22 загинали през годината деца и са ранени 381 деца или 43% от всички 883 ранени през годината деца. За сравнение, през същия период на 2019 г. загиналите при тежки
ПТП деца са 13, а ранените – 407.

Най-често през периода юни – август 2020 г. децата са получили наранявания или са загинали в тежки ПТП като пешеходци и пътници, а най-голям е броят на пострадалите подрастващи във възрастовите групи 15 – 17 години и 10 – 14 години.

При децата до 6-годишна възраст 2 са загинали като пешеходци, а най-много – 44, са ранени като пътници, отчитайки, че в тази възраст грижата и контролът за децата са пряк ангажимент на родителите или лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието на подрастващите.

Няма загинали при ПТП деца на възраст 6 – 9 години, а най-голям е броят на ранените в тази възрастова група при участието им в движението по пътищата като пътници.

При децата между 10- и 14-годишна възраст има по един загинал пешеходец и пътник, а най-често подрастващите в тази възрастова група са били ранявани като пътници. Две от трите загинали при ПТП деца на възраст

между 15 и 17 г. са били водачи,

а най-голям е броят на ранените деца-пътници в тази възрастова група.

От началото на 2021 година до края на месец май четири деца са загинали като участници в движението по пътищата, броят им е същият спрямо периода на 2020 г. През петте месеца на 2021 г. ранените при ТПТП деца са повече с 46 спрямо периода на предходната година, отбелязва се още в статистиката на ведомството.

Добавете Вашия коментар

TOP