КАТ пуска нови уреди срещу шумните коли и мотори

26 Март 2015 | 08:15
0 коментара
Общество

Заради сигналите за нощни гонки от граждани, които през топлите месеци се оплакват, че не могат да спят от ревящи коли и мотори, от КАТ ще отговорят с още един или два уреда за меренето на шума.

„В момента имаме един за цяла София, надяваме се тази година да вземем още”, коментира шефът на КАТ Тенчо Тенев. Вече двама служители са обучени да работят с шумомерите. Досега с тях са тествани основно автомобили, съобщава „Монитор”.

„Колата трябва да се запали и да се изфорсира. Самите производители правят колите според изискванията за шум”, обясниха проверяващи. Ако возилото обаче е над 20-годишно, тези норми са други и евентуален акт би паднал в съда. В същото време за да са точни данните на уреда, покрай тестваната кола не трябва да минават други превозни средства. Шефът на столичния КАТ обясни, че през миналата година граждани са подавали през ден сигнали, че в София се правят гонки.

„Там, където има оплаквания, изпращаме полицейски екип, който профилактира шофьорите”, добави Тенев. Той вчера даде информация за наближаващото начало на мотосезона у нас. Около 10 000 души се очакват на откриването му в София, ако времето е хубаво. През последните години са се събирали по 8000 и 12 000 мотоциклетисти. Организацията при откриването тази година, което ще е в събота, предвижда моторджиите да се движат в три колони. До тях ще карат полицаи с най-новите беемвета, с които се ескортират ВИП гостите.

Пред колоната отпред също ще има патрул. Шествието ще тръгне от храма „Александър Невски”, след което мотористите ще карат по ул. „Оборище”, „Васил Левски”, „Цар Освободител”, „Никола Вапцаров”, „Черни връх” като крайната точка е кв. „Бояна”. Служители от каналите на столичния отдел „Пътна полиция” вчера разказаха, че все по-често се случва при тях да идват мотори за регистрация, които са с изкривени номера, така че да не се виждат и да не могат да бъдат санкционирани.

„Разпоредили сме при регистрация на мотор служителите от каналите да насочат внимание дали номерът е поставен на предвиденото от производителя място, ако не е, не го регистрираме”, обясниха от КАТ.

Когато пък на пътя униформените видят мотор с прегънат или скрит под опашката номер, имат право да спрат машината от движение, а собственикът й трябва да мине отново каналите, за да покаже, че я е сложил където трябва./БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP