Касиерка получи 2000 лв глоба за обида „Писна ми от говеда” към учител по физическо в Благоевград

01 Ноември 2016 | 22:32
0 коментара
Общество
Касиерка получи 2000 лв глоба за обида  Писна ми от говеда” към учител по физическо в Благоевград

Касиерката на ПГСАГ „Васил Левски” Катя Хаджиева бе глобена с 1000 лв. заради обида на учителя по физкултура Васил Мурджов. Още толкова ще трябва да му плати лично на него за причинените неимуществени вреди - душевни болки и страдания в резултат на преживяваното публично унижение. Това постанови Окръжен съд – Благоевград, след като потвърди преди това присъдата на Районен съд, пише struma.bg.

Конфузната ситуация станала в деловодството на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград, когато учителят отишъл да отчете парите, които получил от общината за участие в „Ученически игри” в Хасково. Мурджов поискал копие от касовия ордер, но касиерката го нагрубила с думите:

„Писна ми да се разправям с говеда“. Сцената се разиграла пред учители и служители от помощния персонал и Васил Мурджов се почувствал много неловко от публичната обида. Чувството му за достойнство и справедливост било накърнено, сънят му се разстроил, бил напрегнат, нямал желание да ходи на работа и дори се наложило да се обърне към психиатъра д-р Давидкова, която му предписала лечение. Две седмици след случката в деловодството учителят е уволнен.

Тогавашната директорка Дочка Караджова му наложи 4 дисциплинарни наказания в един ден - 2 забележки, предупреждение за уволнение и накрая уволнение заради системно нарушаване на трудовата дисциплина. Повод за отстраняването му беше сигнал до прокуратурата с клеветнически твърдения, с които е направен опит за дискредитиране на ръководството на гимназията и уронено доброто име на училището, мотивира се тогава директорката. Синдикатът КТ “Подкрепа”, чийто председател е Васил Мурджов в училището, скочи срещу безцеремонното му уволнение, което доведе до пенсионирането на директорката Дочка Караджова.

След това уволнението му бе отменено от съда, като в мотивите си районният съдия Атанас Иванов припомни, че правото на всеки български гражданин, в това число и на всеки работник и служител, е да отправя жалби и сигнали до всички държавни органи и институции, е гарантирано от Конституцията на РБ (чл. 45) и това няма нищо общо и не може да бъде обвързано със задължението да бъде лоялен към работодателя си. Впоследствие той заведе частно наказателно дело срещу касиерката и претендираше за 5000 лв. обезщетение за нарушения му душевен дискомофорт. В тъжбата си бе описал, че отношенията му с касиерката се влошили, като разногласията били свързани основно със служебни задължения. Впоследствие се намесил и мъжът на касиерката, стигнало се до физическа саморазправа и след жалба в полицията ситуацията е овладяна. В крайна сметка магистратите от двете съдебни инстанции прецениха, че заради публичната обида 31-годишната касиерка следва да получи административно наказание, както и да изплати обезщетение от 1000 лв. на колегата си. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Добавете Вашия коментар

TOP