Касапница в Ница: Двама загинаха при терористична атака

29 Октомври 2020 | 11:44
0 коментара
Криминално

Най-малко двама загинали, а други са ранени при атака с нож до базиликата Нотр Дам във френския град Ница, съобщават френски медии.

В ход е полицейска операция.

Кметът на Ница Кристиан Естроси потвърди, че предполагаемият извършител е задържан. Градоначалникът благодари на полицията за бързия отговор.

Мотивите за атаката все още не са ясни, но Естроси потвърди, че на базата на доказателствата до момента става въпрос за терористична атака.

Междувременно полицията проведе контролирана експлозия в района и призова хората да не посещават района, докато работата на екип от сапьори не приключи.

Атаката е на фона на недоволството в мюсюлманския свят след коментари на президента на Франция Еманюел Макрон в защита свободата на словото и конкретно публикуването на карикатури с пророка Мохамед. Редици мюсюлмански държави бойкотират френските стоки.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света.

През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.

Добавете Вашия коментар

TOP