Караянчева прекъсна ваканцията на депутатите! БСП внесе 61 подписа за извънредно заседание на НС

20 Август 2018 | 16:18
0 коментара
Политика

 Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август от 13:00 часа, съобщиха от пресцентъра на НС. В същото време „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента 61 подписа с искане за свикване за извънредно пленарно заседание.

От левицата настояват парламентът да бъде свикан в сряда, а дневният ред на заседанието да включва две точки – изслушване на премиера Бойко Борисов за състоянието на информационните системи в страната заради кризата с Търговския регистър, както и проект на решение по казуса с фалита на застрахователното дружество „Олимпик“. „Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително за нас и за засегнатите от хора на фалита на кипърското дружество „Олимпик“. Това представлява регулиран пазар, на който държавата има своята ключова роля.

Освен това е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци по едно свое задължение. След като държавата не е упражнила необходимия контрол, в лицето на Комисията по финансов надзор, не може да излезеш и кажеш на хората: „Водете си делата в Кипър, ние ще ви помогнем с адвокат или ще променяме европейско законодателство“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея подобен вариант е неприемлив, защото са възможни и други решения. От БСП настояват фондът в България да плати на хората, ощетени от сключването на застраховка, да встъпи в техните права и от свое има да води дела в Кипър.

„Това би било отговорно към тези над 250 000 българи, както и болници и други юридически лица, които са се застраховали там“, настоя лидерът на левицата. „Започваме да си задаваме въпроси – да не се окаже, че това е „пирамида“. Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите пари, че някой не е упражнил контрола“, допълни още Нинова.

В проекта на решение, който левицата предлага, се възлага на Комисията по финансов надзор да направи доклад с пълната информация за активите на дружеството, събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетение. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP