Каракачанов за ваксинираните общински съветници в Сандански: Редът е нарушен, въпросът е защо

11 Януари 2021 | 14:31
0 коментара
Общество

Не одобрявам, ако някой, без значение какъв е той, дали обикновен общински съветник някъде в държавата, или висш чиновник, министър или депутат, използва служебното си положение, за да се ваксинира преди другите.

 

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по отношение на казуса с имунизираните срещу коронавирус общински съветници от Сандански.

Министерството на здравеопазването започна проверка на случая.

„Нали се сещате, че можех да се ваксинирам едва ли не като един от първите. И във Военна академия най-напред. Не съм го направил, а си чакам реда, когато дойде лятото или есента на тази година. Както знаете и вие, но не знам защо не се съобразявате с това, има проверка от страна на министъра на здравеопазването, за да се установи как се е случило това. Ако се установи, че общински съветник или общински съветници са използвали служебното си положение, за да се прередят и възползват, това трябва да бъде наказано и санкционирано по най-строгия начин", подчерта Каракачанов.

По думите му е видно, че редът за ваксинация е нарушен, но е важно да се установи защо. Каракачанов поиска проверката да се изчака, като обясни, че неговата информация е, че общинските съветници от Сандански не са се прередили, а са били търсени, за да бъдат ваксинирани.

 

Припомняме, че в разпространена преди два дни декларация от ГЕРБ-Сандански се казва: "Научихме, че през изминалата седмица е започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично днес с председателя на ОБС - Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече, сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОБС - Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи, описани в Националния план за ваксинация", пишат те.

След това се обяснява, че общинският шеф на ГЕРБ Стоян Стоев е провел разговори с всички общински съветници от партията му и всички обяснили, че получили покани да бъдат включени в списък за ваксинация, но отказали. Единственият ваксиниран съветник от ГЕРБ бил действащ учител, който бил в рискова възраст.

"Според ГЕРБ - Сандански всичко това показва, че липсва каквато и да е организация на местно ниво. Съставянето на списък от Общинския съвет е вмешателство и от страна на управляващите Община Сандански в плановете за ваксиниране на местно ниво съгласно Националния план за ваксинация. В тази връзка настояваме директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ да предостави списък на всички ваксинирани лица. Също така председателят на ОБС - Сандански г-н Николай Шаламандов да разясни какво е неговото участие в съставянето на този списък", пише още в декларацията.

Ден по-рано се разбра за друг любопитен казус. Гери Дончева, бивш модел, а сега, както се оказа пиар на болница "Сердика", също е сред първите ваксинирани. Тя сама се похвали в инстаграм като отправи и призив останалите българи да се имунизират. Според обясненията ѝ пред Нова тв тя попаднала в първата група на ваксинираните в столичната болница, тъй като е служител на лечебното заведение.

"По трудов договор длъжността ми е координатор "Пациенти" и също така се грижа за връзките с обществеността".

След което доразясни, че отговаря на всички запитвания на пациенти, "които те изпращат на онлайн платформите ни". Управителят на болницата д-р Методи Янков добави:
"Получихме ваксините в сряда и трябваше да ваксинираме тези, които са ни под ръка, защото дозите имат срок на годност".
Освен това имало и малко желаещи медици да се имунизират, добавя той.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP