„Съществуват страхове, че с Истанбулската конвенция или последващо законодателство могат да се отворят врати за неща, които българското общество не приема, като т. нар. „трети пол“, „гей бракове“ и т.н. И ако ще питаме народа за нещо е по-добре да го попитаме за това: Вие съгласни ли сте за това България да приеме „трети пол“? Вие съгласни ли сте с идеята за джендър образование и джендър политика? И трето: Вие одобрявате ли еднополовите бракове? И когато народът се изясни по този въпрос няма нужда политиците повече да спорят. Така че да хванем бика за рогата и да го решим един път завинаги“. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По-рано днес от ВМРО разпространиха обръщението от негово име, в което се казва, че формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

А самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

„Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост“, смята лидерът на ВМРО.

В същото време Партията на европейските социалисти (ПЕС) излезе със съобщение, в което напомни, че през декември е подкрепила Истанбулската конвенция и че БСП е участвала във вземането на това решение без никакви забележки. Впоследствие, в българския парламент социалистите се обяви против конвенцията.