Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов покани лидерът на БСП Корнелия Нинова на по бира, за да си поговорят като българи, а не като управляващи и опозиция.

Каракачанов коментира, че е хубаво да се протестира и, когато си опозиция да си против властта, но не е хубаво да рушиш държавността, защото колелото се сменя и един ден тези, които са опозиция, може би, ще са на власт.

„Крайно време е да си седнем малко по-сериозно на столчетата. Когато сме се явявали на избори сме се явили, за да спечелим доверието на хората да управляваме държавата. На тези избори хората решиха това – коалиция от ГЕРБ и ОП. Многократно съм апелирал да спрем с типично байганьовските си изпълнения, защото така правим вече 28 години.

Когато си опозиция плюеш всичко, което е на власт, а когато дойдеш на власт, се оправдаваш с предишните. Крайно време е да бъдем малко по-отговорни“,

призова той.

„От много време не бяха увеличавани заплатите в полицията и армията – това се случи. Не мога да съм особено доволен, когато слушам, че държавата се управлява едва ли не от някакви изроди, които стоят в сянка. Опитват се да правят какво ли не – всичко друго, но не и в полза на гражданите.

В управлението, в което участвам почти една година, знам какво коства всяко едно нещо, всеки един разход, всяко едно преместване в администрация. Затова не съм съгласен. Ние ще продължим да си работим до към 17-17.30 ч., после ще пием по една бира. Даже бих поканил и г-жа Нинова, ако има свободно време, ако не е седнала на агнешко, да дойде и тя.

Да си поговорим чисто като българи, защото на мен ми омръзна да си говорим на леви-десни,

управляващи-опозиция и да се делим като някакви враждуващи лагери, които се мразят. Не познавам държава, която с омраза да е успяла да преодолее кризи или да се развива”, заяви още Красимир Каракачанов.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, пък подчерта, че пътят към МС минава през избори. „Чуваме ежемесечно призиви за оставка. Тя никога не е била проблем за нас и, когато политическата ситуация го е предполагала, когато властта е трябвало да бъде върната на суверена и той да вземе решение, винаги сме го правили.

Но седмици, месеци, годна след изборите, някой да призовава за оставка, е призив за някакъв друг вид демокрация. Не знам каква. Ако целта е да имаме площадна демокрация, ние и за такава демокрация имаме ресурс. Ако целта е да имаме по-интензивна демокрация, където има избори 2 пъти в годината, за да може левицата да има стохастичен вариант да спечели, това предполага дебат“, каза още Дончев.

Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира днешния митинг на БСП: „Качеството на управлението се мери само през избори. Всички други претенции на партиите намират опората си само в избори, на които народът взима решенията си“.

„Една година след последните избори държавата се движим в правилната посока и това се вижда по ръст на БВП, намаление на дълга, доходите растат,

хората имат възможност да пътуват и да са икономически активни, заради което човек в петък трудно се предвижва, увеличение на мин работна заплата“, изтъкна Горанов.

„Лидерската криза в БСП ескалира чрез вокални измерения, които нарушават качеството на политическия живот, но това не ни притеснява в момента. Тънкият баланс между последния им успех за назначаването на президента е една добра препратка към това, че в левицата нямат никакви притеснения да използвам всички ресурси“, посочи финансовият министър.

Според него опитът да се изгради усещането за нестабилност в държавата няма да донесе политически дивидент за никой.